open-navfaktor-logo
search
Svi članovi posade poginuli
Ukrajinski avion koji se srušio u Grčkoj prenosio naoružanje iz Srbije
Ukrajinski teretni avion koji se u subotu kasno uvečer srušio u Grčkoj prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja ka Bangladešu, izjavio je u nedjelju ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.
17.07.2022. u 12:39
get url
text

Prema riječima ministra odbrane Srbije, svih osam članova posade aviona koji se srušio u blizini grada Kavale na sjeveru Grčke su poginuli. Stefanović je naveo i da oni nisu bili državljani Srbije.

Ministar je na konferenciji za novinare 17. jula potvrdio da je vlasnik aviona koji je nosio osvetljavajuće minobacačke mine i školske mine ukrajinska kompanija, a da je proizvođač oružja kompanija iz Srbije "Valir".

Stefanović je izjavio i da avion nije bio na putu za Ukrajinu, te da oružje nije bilo namijenjeno Ukrajini i da je ukrajinska kompanija bila samo vlasnik aviona.

On je odbacio tvrdnje pojedinih medija da je oružje putovalo u Ukrajinu i ocijenio ih "zlonamernim i štetnim za Srbiju" koja iako kandidat za članstvo u EU, odbija da uvede sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Zvaničnici u Srbiji su u više navrata ponovili da neće slati oružje Ukrajini, kao i da neće dozvoliti transport oružja, namenjenog toj zemlji, preko Srbije.

Stefanović je rekao da je kupac oružja koje se nalazilo u avionu srušenom u Grčkoj bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, te da je avion imao sve potrebne dozvole.

Uzrok pada aviona još nije utvrđen. Dron bi u nedjelju trebalo da se približi olupini teretnog aviona "antonov An-12".

Kako je javila grčka državna televizija, očekuje se da će stručnjaci za vojsku i eksploziv, kao i eksperti grčke Komisije za atomsku energiju koristiti dron prije nego što se približe mjestu pada zbog moguće toksičnosti tereta, prenosi RSE.

- Avion se srušio oko dva kilometra od naseljenog područja - rekao je za Otvorenu TV Filippos Anastasiadis, gradonačelnik obližnjeg grada Paggaio.

Prema pisanju grčkih medija, teretni avion je tražio dozvolu za prinudno slijetanje na obližnji aerodrom Kavala, ali nije uspio da stigne do njega.

Izveštaji navode da je pilot uspio da obavijesti vlasti o problemu u jednom od motora aviona i dobio je odgovor da sleti na aerodrome u Solunu ili Kavali.

Nakon što se odlučio za Kavalu, avion se srušio oko 40 kilometara zapadno od tog aerodroma, saopštila je grčka uprava za civilno vazduhoplovstvo.

Pad aviona potvrdio je i Flightradar.24, sistem za praćenje aviona u stvarnom vremenu, koji je naveo da se "teretni avion Meridian An-12BK srušio u blizini Kavale u Grčkoj na putu iz Niša za Amman".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.