open-navfaktor-logo
search
Minhen
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba: Era mira u Evropi je završena, pojačajte vojnu proizvodnju
Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba upozorio je u subotu da je "era mira" u Evropi završena, pozivajući partnere Kijeva da pojačaju vojnu proizvodnju, prenosi Anadolu.
17.02.2024. u 21:25
get url
text

- Onima koji ne žele da pronađu i potroše novac na proizvodnju oružja, era mira u Evropi je završena” - rekao je Kuleba tokom panel diskusije na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Govoreći o stanju snabdijevanja municijom u Ukrajini, Kuleba je rekao da u tom pogledu postoje dva pitanja: prvo je "kvantitet i održivost" snabdijevanja, a drugo je isporuka metaka, za koje je rekao da se neki proizvode za specifično proizvedeno oružje.

- Političari označavaju okvir, oni su zaslužni za isporuku tona metaka, ali na terenu postaje ogroman tehnološki problem poslati pravi metak u pravi top - rekao je Kuleba.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova rekao je da im je potrebno mnogo više artiljerijske municije i da, uprkos tome što su dronovi postali "dio igre", neće zamijeniti artiljerijsku municiju.

Naznačavajući da je Ukrajina povećala proizvodnju svega što može, pozvao je ukrajinske partnere da povećaju proizvodnju i investiraju u nove proizvodne linije, kao i da prihvate da se Rusija ne može "pacificirati" ili "umiriti".

Ponovio je i poziv Evropskoj uniji i NATO-u da pokrenu program za uspostavljanje zajedničkog prostora odbrambene industrije.

- Svaki put (kada) se ukrajinski vojnici povlače iz ukrajinskog grada zbog nedostatka municije, razmišljajte o tome ne samo u smislu odbrane demokratije i svjetskog poretka, već i u smislu da se ruski vojnici približavaju nekoliko kilometara vašim gradovima, vašim domovima, vašim porodicama i djeci. I ako to pogledate iz ove perspektive, naći ćete novac - dodao je.

Govoreći na istom panelu, italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani rekao je da G7 podržava Ukrajinu jer to znači odbranu slobode, demokratije i međunarodnog prava.

- Želimo mir, ali mir sa pravdom, što znači da Rusija ode iz Ukrajine - rekao je Tajani, dodajući da je to jasna politička poruka ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Također je rekao da Italija već radi na pomoći u obnovi Ukrajine. Na primjer, rekao je da je u subotu potpisao sporazum sa Evropskom investicionom bankom o sufinansiranju projekta energetske infrastrukture u Ukrajini u vrijednosti od 200 miliona eura.

- Spremni smo da uradimo više, ali mi nismo SAD, koje su bogatije od nas - rekao je Tajani.

Dodao je Evropska unija i NATO podržavaju ulazak Ukrajine u obje organizacije, ali da mora slijediti pravila.

- Moramo biti oprezni - rekao je Tajani, dodajući da bi članstvo Ukrajine u NATO-u moglo doći tek nakon završetka rata s Rusijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.