open-navfaktor-logo
search
U 70. godini
Umro višegradski monstrum Mitar Vasiljević
Ratni zločinac Mitar Vasiljević umro je jučer u Višegradu u 70. godini.
AUTOR: Merima Čustović
06.11.2023. u 11:19
get url
text

Višegradski monstrum Mitar Vasiljević osuđen je pravosnažno 2004. godine u Hagu na 15 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima u Višegradu i okolini, a na izdržavanju kazne bio je u zatvoru u Austriji.

Uhapsili su ga pripadnici SFOR-a 25. januara 2000. godine i istog dana je prebačen u pritvorsku jedinicu UN u Ševeningenu.

Na slobodu je pušten nakon dvije trećine odležane kazne i u Višegradu je dočekan kao heroj.

Zločinac Mitar Vasiljević bio je pripadnik paravojne formacije "Beli orlovi" na čijem čelu je bio zločinac Milan Lukić osuđen na doživotnu robiju.

U Višegradu su tokom 1992, kako se navodi u u haškoj presudi, srpske snage ubile veliki broj nenaoružanih muslimanskih civila. U rijeku Drinu bacani su mnogi leševi muslimana - muškaraca, žena i djece, ubijenih u gradu i na historijskoj, otomanskoj ćupriji na Drini. Srpske snage sprovele su sistematsko pljačkanje i razaranje muslimanskih kuća. Potpuno su srušene obje gradske džamije - navodi se u presudi Vasiljeviću.

FOTO: visegrad365.info

Uprkos tome Vasiljeviću je u gradu priređen svečani doček. Kad je stigao u Višegrad, pred nekoliko stotina Višegrađana Vasiljević je kazao:

- Nikad srećniji u životu, nikad! Pozdravljam sve svoje Srbe i Srpkinje, i ostale, omladinu, posebno djecu koja nisu bila rođena za vrijeme mog odsustva. Pozdravljam te, Višegrade. Pozdravljam ti svako selo. Nemam riječi. Normalno, sto posto nepravdeno. Laži!

Doček je propratila i četnička ikonografija, a Vasiljević je i sam nosio šubaru sa kokardom.

Vasiljević će biti sahranjen sutra na gradskom groblju Kosovo Polje (Višegrad ).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.