open-navfaktor-logo
search
Eskaliralo nasilje
UN: Od oktobra na zapadu Jemena ubijeno ili ranjeno najmanje 139 civila
Ujedinjeni narodi (UN) saopćili su da je od oktobra na zapadu Jemena ubijeno ili ranjeno najmanje 139 civila.
06.12.2020. u 11:24
get url
text

Ured za koordinaciju humanitarnih poslova UN-a (OCHA) saopćio je da je u provinciji Al Hudaydah u oktobru ubijeno ili ranjeno 74 civila, a 49 u novembru.

Također, šest radnika je ubijeno, a deset ranjeno u napadu 3. decembra na trgovački kompleks u Al Hudaydahu. Nisu objavljene druge informacije o broju ubijenih i ranjenih, navodi se u izvještaju OCHA-e.

Iz OCHA-e su dodali da su sukobi u Al Hudaydahu intenzivirani posljednjih mjeseci te naveli da bi sukobljene strane u Jemenu trebale prestati s napadima na civile kojima se krši međunarodno humanitarno pravo.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Procjenjuje se da je u ratu u Jemenu život izgubilo više od 100.000 ljudi, a Ujedinjene nacije upozoravaju da je u toj zemlji na sceni najveća humanitarna kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.