open-navfaktor-logo
search
Prate dešavanja
UN pozvao talibane da zaštite civile i osoblje u Afganistanu, Rusija traži sjednicu Vijeća sigurnosti
Iz Ujedinjenih nacija (UN) su uputili apel talibanskom pokretu u Afganistanu da pri preuzimanju kontrole u gradovima Afganistana zaštite civile, predstavnike humanitarnih i drugih međunarodnih organizacija.
15.08.2021. u 14:00
get url
text

Glasnogovornik Ureda Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) Jens Laerke je kazao da UN pomno prati dešavanja u Afganistanu, ali nije odgovorio na pitanje da li se sprema evakuacija službenika UN-a iz Afganistana.

- Podsjećamo da talibani i svi uključeni u sukobe moraju poštivati međunarodne zakone o zaštiti civila, predstavnika UN-a i drugih humanitarnih organizacija - poručio je Laerke.

Laerke je kazao da je UN u Afganistanu prisutan već sedam decenija i da će ostati i dalje da provodi humanitarne programe.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula. I iz afganistanske vlade su saopćili da počinju pregovore o mirnoj predaju vlasti prelaznoj upravi.

Specijalni izaslanik ruskog predsjednika Vladimira Putina za Afganistan Zamir Kabulov izjavio je da poduzima potrebne napore kako bi bila sazvana hitna sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) o situaciji u Afganistanu.

Kabulov je za rusku novinsku agenciju RIA govorio o najnovijim dešavanjima u Afganistanu.

Istakao je da će Vijeće sigurnosti UN-a hitno zasjedati kako bi raspravljalo o situaciji u Afganistanu.

Napominjući da ruska ambasada u Kabulu neće biti evakuisana iz Afganistana, Kabulov je rekao da talibani garantuju sigurnost njihovih diplomatskih misija u zemlji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Afganistana saopćilo je da po ulasku talibana u Kabul počinje pregovore o mirnoj predaji vlasti.

- U svojstvu šefa ministarstva sam naredio svim snagama da i dalje održavaju red i sigurnost u Kabulu. Neka se naš narod ne brine, trenutno u gradu nema sigurnosnih problema - kazao je Mirzakval.

On je u tom obraćanju naciji kazao da u Kabulu neće biti napada i rata, već da će vlast mirno biti predana prelaznoj upravi.

Nakon preuzimanja svih velikih glavnih provincijskih centara i graničnih prelaza, talibani su danas počeli ulaziti i u rubna naselja glavnog grada Afganistana Kabula.

Brzo napredovanje talibana izazvalo je paniku i strah u centru Kabula iz kojeg američka vojska evakuira osoblje ambasade.

Glasnogovornik talibanskog pokreta Zabihullah Mujahid na Twitteru je poručio da talibani neće koristiti silu za preuzimanje kontrole u centru Kabula.

On je poručio da je u Kabulu mnogo civila i da zato neće biti oružanih sukoba. Dodao je da talibani žele centar Kabula preuzeti pregovorima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.