open-navfaktor-logo
search
Nesavjesno liječenje
Uništila zdravlje petero pacijenata u Bihaću: Nikolini Balaban četiri i po godine zatvora i osam godina zabrane rada
Općinski sud u Bihaću osudio je na četiri i po godine zatvora prijedorsku doktoricu Nikolinu Balaban, koja je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pet pacijenata Kantonalne bolnice u Bihaću.
04.01.2021. u 10:03
get url
text

Kako nam je potvrđeno iz Suda, osim zatvorske kazne izrečena joj je i mjera zabrane obavljanja poziva doktora medicine u trajanju od osam godina.

- Oštećeni su upućeni na parnični postupak - kazala je za Faktor Indira Delalić, portparolka Općinskog suda u Bihaću.

Presuda je izrečena nakon što se Balaban, na ročištu o izjašnjenju o krivnji održanom 20. oktobra, izjasnila da se osjeća krivom.

VEZANI TEKST - Nikolina Balaban priznala da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pacijenata u Bihaću

Ročišta za razmatranje njene izjave o priznanju krivnje u dva navrata su odgađana zbog koronavirusa, da bi se konačno, u posljednjoj sedmici prošle godine, održalo ročište, te joj je Sud 23. decembra i izrekao ovu presudu.

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignuta protiv Nikoline Balaban zbog produženog krivičnog djela teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno liječenje potvrđena je rješenjem Općinskog suda u Bihaću 28. jula prošle godine.

Njoj je stavljeno na teret da je krajem 2016. i početkom 2017. godine, u Bihaću kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, uslijed površnog pristupa koji je suprotan standardima liječničke prakse u oblasti patologije, odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih - prisutnih promjena za pet pacijenata.

- Ona je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja, pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka - specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije - naveli su ranije iz Tužilaštva USK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.