open-navfaktor-logo
search
Generalni sekretar UN-a
Upozorio na mržnju prema muslimanima: Antonio Guterres citirao ajete iz Kur'ana
Mržnja i diskriminacija prema muslimanima porasli su do to mjere da su poprimili "razmjere epidemije", upozorio je u srijedu generalni sekretar Ujedinjenih naroda, Antonio Guterres.
17.03.2021. u 20:56
get url
text

Guterres je nagli porast netrpeljivosti prema muslimanima opisao kao dio šireg globalnog zaokreta prema nacionalizmu i udaljavanju od prava manjina.

- Ponovni rast netrpeljivosti prema muslimanima zasigurno je u skladu s drugim uznemirujućim trendovima kojima svjedočimo na globalnom nivou: ponovno oživljavanje etno-nacionalizma, neonacizma, stigmatizacija i govor mržnje usmjereni prema ranjivoj populaciji, uključujući muslimane, Jevreje, neke manjinske kršćanske zajednice, kao i druge - rekao je Guterres na UN-ovom događaju održanom povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije.

Poručio je također da je potrebno dodatno zaštititi manjinske zajednice.

- Manjinske zajednice dio su bogatstva našeg kulturnog i društvenog tkiva. Međutim, možemo vidjeti ne samo oblike diskriminacije već i politike asimilacije kojima se želi izbrisati kulturni i vjerski identitet manjinskih zajednica - dodao je.

Potom je citirao ajete iz Kur'ana, poručivši da raznolikost predstavlja bogatstvo za cijelo čovječanstvo.

- Kao što nas podsjeća i časni Kur'an: narodi i plemena stvoreni su da bi se upoznavali. Raznolikost je bogatstvo, a ne prijetnja - kazao je šef UN-a.

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, koji se ove godine održava po prvi put, obilježava se nakon napada na dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu 15. marta 2019. godine kada je 51 osoba ubijena, a 49 ranjeno.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.