open-navfaktor-logo
search
Kupovina dionica
Uprava i Nadzorni odbor Zeničke industrije mlijeka pristaju da AS Holding preuzme firmu
Uprava i Nadzorni odbor Zeničke industrije mlijeka (ZIM) slažu se sa objavljenom ponudom AS Holdinga za preuzimanje ZIM-a i uputili su ga na razmatranje dioničarima.
06.01.2023. u 09:05
get url
text

AS Holding iz Tešnja, koji je vlasnik oko 51,86 posto dionica zeničke mljekare, objavio je ponudu 28. decembra 2022. godine (rok važenja ponude je 28 dana), s namjerom da preuzme i preostalih 134.303 redovnih dionica, odnosno 48,13 posto od ukupnog broja dionica, nominalne vrijednosti 10 maraka, koje u trenutku davanja ponuda nisu u vlasništvu AS Holdinga. 

Ponuđena cijena po jednoj dionici iznosi osam maraka, što predstavlja 80 posto od nominalne vrijednosti dionice.
Uprava i Nadzorni odbor ZIM-a smatraju da je ponuđena cijena prihvatljiva, navodeći da je knjigovodstvena vrijednost dionice bila 24,98 maraka na kraju juna 2022. godine, te da je neto dobit zeničke mljekare na polugodištu 2022. godine iznosio 291.823 maraka.

U mišljenju Uprave i Nadzornog odbora kompanije ZIM dd Zenica, navodi se da AS Holding ima namjeru u narednom periodu poslovanja zeničke kompanije osnažiti tržišnu poziciju proizvoda i unaprijediti postojeći asortiman. Također AS Holding namjerava unaprijediti postojeći kapacitet proizvodnje zbog povećanja obima proizvodnje za više od 25 posto u sljedeće tri-četiri godine. Cilj je i povećanje produktivnosti uvođenjem suvremene opreme kao i povećanje broja uposlenih. Nekim investicijama AS Holding će u razdoblju do 2025. godine povećati broj otkupnih stanica svježeg mlijeka i mliječnih sirovina za oko 40 posto, navodi se u mišljenju Uprave i Nadzornog odbora ZIM-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.