open-navfaktor-logo
search
Odluke
Uprava za vjerske poslove Turske najavila pravne postupke protiv spaljivanja Kur'ana u Švedskoj
 Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas najavio je danas pokretanje pravnog postupka na međunarodnom nivou protiv nedavnog spaljivanja muslimanske svete knjige Kur'ana u Švedskoj.
23.01.2023. u 16:57
get url
text

VEZANI TEKST - Cavusoglu: Švedsko dozvoljavanje čina spaljivanja Kur'ana ne predstavlja slobodu misli i izražavanja

Nekoliko dana nakon što je danski ekstremni desničarski političar spalio primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu, šef Diyaneta Erbas rekao je novinarima u Ankari da će se diplomatski predstavnici i konzultanti tog tijela u 120 zemalja obratiti sudovima.

- Podići ćemo svoj glas, ne samo protiv gnusnog spaljivanja Kur'ana u Švedskoj, nego i protiv islamofobičnih napada u evropskim zemljama - poručio je Erbas.

Rekao je da će se putem pisama obratiti predstavnicima različitih organizacija.

- Svi intelektualci, aktivisti, nevladine organizacije, pripadnici medijskih kuća i ljudi ispravnog mišljenja koji vjeruju u pravo i ljudska prava te daju prioritet poštivanju vjere i socijalnog mira u Evropi trebaju dići svoj glas protiv ovih otvorenih napada na sveto - poručio je Erbas.

Rasmus Paludan, čelnik danske krajnje desničarske stranke Stram Kurs (Tvrda linija), pod zaštitom policije i uz dopuštenje Vlade, spalio je u subotu primjerak Kur'ana ispred turske ambasade u Stockholmu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.