open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Upravni odbor KCUS-a pokrenuo proces razrješenja dr. Izetbegović
Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) usvojio je na današnjoj sjednici odluku o pokretanju procedure razrješenja generalne direktorice KCUS-a prof. dr. Sebije Izetbegović.
30.10.2023. u 18:07
get url
text

VEZANI TEKST - UO KCUS-a u ponedjeljak: Razmatrat će i odluku o pokretanju postupka za razrješenje dr. Izetbegović

Ovu informaciju za Faktor potvrdio je predsjednik Upravnog odbora dr. Benjamin Kulovac.

Kako je pojasnio, dr. Izetbegović ima rok od osam dana da podnese žalbu na odluku.

- U zavisnosti od njenog očitovanja vidjet ćemo šta dalje - dodao je dr. Kulovac.

Kako je saopćeno nakon sjednice, razrješenje dr. Izetbegović je razmatrano na osnovu člana 53. Statuta KCUS-a.

- Ovaj član propisuje da je UO dužan razriješiti generalnog direktora i prije isteka mandata za koji je izabran ako,  između ostalog, nastane neki od razloga koji po posebnim propisima i propisima kojima se uređuju radni odnosi dovode do prestanka Ugovora o radu. Član 44. Statuta KCUS-a propisuje da za generalnog direktora može biti imenovano lice koje, pored općih uvjeta predviđenih Zakonom, ispunjava i druge uvjete među kojima je i taj da je nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta.

Senat UNSA je dr. Izetbegović u martu ove godine poništio zvanje magistrice medicinskih nauka i zvanje redovne profesorice na katedri za ginekologiju i akušerstvo Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Time su nastali razlozi zbog kojih je UO obavezan donijeti odluku o razrješenju generalne direktorice prije isteka mandata.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statut KCUS-a predviđa i to da ukoliko Upravni odbor ne razriješi generalnog direktora iz propisanih razloga u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga zbog kojih se generalni direktor mora razriješiti dužnosti, rješenje o razrješenju generalnog direktora donosi federalni ministar zdravstva - pročitala je saopćenje Muamera Šehić, iz press-službe KCUS-a.

U saopćenju se također navodi da ukoliko dr. Izetbegović ne dostavi dokaze o svom izjašnjenju, UO će donijeti odluku o razrješenju koja će biti proslijeđena federalnom ministru zdravstva.

- Pored toga, UO je poništio javni oglas za izbor i imenovanje generalnog direktora KCUS-a objavljen 6. oktobra jer nije bio u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH i Statutom KCUS-a. Ujedno smo donijeli odluku o raspisivanju novog javnog oglasa za izbor i imenovanje generalnog direktora, u skladu sa svim pravnim propisima - stoji u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.