open-navfaktor-logo
search
Raspodjela novca
Upravni odbor UIOBiH usvojio odluke o poravnanjima među entitetima
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojo je danas pojedinačne odluke o privremenim poravnanjima među entitetima od raspodjele indirektnih poreza s jedinstvenog računa za period od 2012. do kraja 2019. godine.
18.05.2020. u 13:47
get url
text

Na današnjoj sjednici usvojena je i odluka o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za period od aprila do jula 2020. godine, čime je prekinut skoro dvogodšnji zastoj u donošenju ovih odluka.

Članovi UO danas su razmatrali inicijativu Vlade Federacije BiH o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) kojim se predviđalo pomjeranje roka plaćanja PDV-a. Nakon detaljnih analiza izvršenih u UIO utvrđeno je da ovakve dopune ne bi imale efekta nego bi bile kontraproduktivne te nisu usvojene predložene zakonske izmjene.

Članovi UO UIO danas su usvojili i odluku o visini stope kompenzatorne kamate za period 1. juli – 31. decembra 2020. godine koja ostaje nepromijenjena i obračunavat će se po stopi od 12 posto. UO UIO usvpojio je danas prvilnike o primjeni zakona o PDV-u te prinudnoj naplati indirekntih poreza, a usvojeno je i izvješće o izvršenju budžeta UIO za prošlu godinu, saopćio je UIOBiH.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.