open-navfaktor-logo
search
Jerusalem
Uprkos izraelskim ograničenjima u Al-Aksi: Brojni Palestinci džuma-namaz obavili na ulicama
Ograničenja Izraela prema Palestincima nastavljena su i ovaj petak prije i tokom džuma-namaza u džamiji Al-Aksa u Al-Qudsu (Jerusalem).
08.03.2024. u 15:20
get url
text

Od početka napada za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra, 22, sedmicu zaredom izraelska policija petkom uvela je stroga ograničenja koja sprečavaju desetine hiljada vjernika da dođu na molitvu.

FOTO: AA

U Al-Aksi je prije 7. oktobra džuma-namaz redovno klanjalo više desetina hiljada vjernika, a zbog restrikcija sada ih prisustvuje samo nekoliko hiljada koji uglavnom obave molitvu na obližnjim ulicama.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetište, a Jevreji tvrde kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

FOTO: AA

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta.

Izrael je okupirao istočni Al-Quds, gdje se nalazi Al-Aksa, tokom arapsko-izraelskog rata 1967. godine. Izrael je anektirao cijeli grad 1980. godine, a taj postupak međunarodna zajednica nikada nije priznala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.