open-navfaktor-logo
search
Izbori u SAD-u
Uskoro rasplet: Biden sve bliže pobjedi
Američki izbori sve su bliže raspletu, a u napetoj utrci demokratski kandidat Joe Biden sve je bliže pobjedi nad aktuelnim predsjednikom, republikancem Donaldom Trumpom.
06.11.2020. u 07:57
get url
text

22:56 Brojanje glasačkih listića u Arizoni produžit će se do vikenda s 250.000 glasačkih listića preostalih za brojanje.

Prema procjeni državne sekretarkee Katie Hobbs, Arizoni je preostalo 250.000 do 270.000 neprebrojanih glasačkih listića, javlja CNN.

U okrugu Allegheny, Pennsylvania, još uvijek ima oko 35.000 preostalih glasačkih listića, ali rezultati bi mogli početi stizati večeras.

22:08  Američki predsjednički izbori se bliže raspletu.

Još traje brojanje glasova u šest saveznih država, Pennsylvaniji, Sjevernoj Karolini, Georgiji, Arizoni, Nevadi i Alaski koje daju ukupno 71 elektora.

Evo kakva je trenutna situacija sa brojem glasova u pet država koje bi mogle odlučiti pobjednika. 

20:11 Glasovi se još broje u nekoliko ključnih država, a kraj utrke za Bijelu kuću još se ne nazire.

Ni Joe Biden ni Donald Trump nisu dobili 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu na predsjedničkom položaju.

Ako Biden osvoji Pennsylvaniju, prešao je prag od 270 glasa.

Prema najnovijim CNN-ovim projekcijama, Biden ima 253 glasa protiv Trumpova 213.

Evo kakva je situacija u pet ključnih država koje se trenutno prate:

19:52 Izvori bliski Bijeloj kući kažu kako se neki visoki dužnosnici počinju tiho odmicati od Trumpa u činu samoodržanja, budući da podaci iz Pennyylvanije i Georgije ukazuju da on neće biti reizabran.

- Gotovo je - rekao je jedan od ključnih savjetnika u administraciji o utrci.

Dodao je da postoji zabrinutost u vezi s tim šta će Trump učiniti po pitanju prinavanja rezultata utrke.

- Bože. Ko zna - rekao je savjetnik na pitanje šta bi Trump mogao sljedeće učiniti, priznajući da je u kampanji bilo više zvaničnika iz Bijele kuće koji su odmahivali glavama nakon Trumpove salve lažnih izjava u četvrtak navečer u sobi za sastanke Bijele kuće.

Savjetnik je rekao da je Trump u okviru svojih prava da ospori izborne rezultate, ali da to radi na potpuno pogrešan način.

19:15 Nancy Pelosi, predsjedavajuća Zastupničkog doma SAD-a i jedna od najutjecajnijih ličnosti američke Demokratske stranke, nazvala je Joea Bidena "izabranim predsjednikom" i najavila da će se ponovo kandidovati na funkciju koju već obavlja.

- Jasno je da će Biden biti sljedeći predsjednik SAD-a - rekla je Pelosi na konferenciji za medije, nazivajući Bidena i "izabranim predsjednikom", prenose američki mediji.

Ona je pozvala građane da budu strpljivi i dodala da je "vrijeme da se priprema administracija Joea Bidena".

18:49 Biden se planira večeras obratiti javnosti, saopćio je njegov izborni štab.

Kako javlja CNN, on će govoriti u udarnom terminu, a vjeruje se da će održati pobjednički govor.

16:52 Georgija je objavila kako će ponovno brojati sve glasove, zbog jako male razlike u glasovima.

Biden u Pennsylvaniji vodi sa preko 1.000 glasova, u Georgiji sa preko 6.000 glasova, a u Nevadi sa preko 11.000 glasova.

16:51 Sa svježim brojem glasova koji su stigli iz Pensilvanije, demokratski predsjednički kandidat Joe Biden povećao je svoje vodstvo u kritičnoj državi Keystone.

- Sada je do 6.737 glasova ispred Trumpa - izvijestio je Wolf Blitzer sa CNN-a.

Biden trenutno ima ukupno 253 prema 213 ukupnih rezultata na izborima. Noseći 20 elektorskih glasova, Pennsylvanija bi bivšeg potpredsjednika stavila na vrh, dajući mu ukupno 273 elektorska glasa i zacementirajući njegovu predsjedničku pobjedu.

15:14 Demokratski kandidat Joe Biden preuzeo je vodstvo u Pennsylvaniji, javlja CNN.

Donald Trump ne može osvojiti drugi mandat ako ne osvoji 20 elektorskih glasova u Pennsylvaniji, i to neovisno o tome u koliko drugih država još pobijedi.

12:45 Uskoro bi trebali stići novi prebrojani glasovi iz Pennsylvanije, države u kojoj se također odvija tijesna bitka između Trumpa i Bidena, a zasad se ne zna o koliko se glasova radi, javlja CNN.

10:44 Kako javljaju američki mediji, Biden je preuzeo vodstvo u Georgiji.

 

08:56 Tajna služba, koja je zadužena za sigurnost američkih predsjednika, šalje tim agenata koji će dodatno pojačati mjere sigurnosti oko Joea Bidena. Njegov štab se sprema za mogućnost da uskoro proglasi pobjedu na izborima.

08:30 Policija istražuje navodno planiranje napada na kongresni centar Pennsylvania u Philadelphiji, javlja CNN.

Najmanje jedna osoba je uhapšena, a policija vjeruje da su pronašli "hummer" o kojem su dobili dojavu. Našli su i oružje.

Prijavljeno im je da se radi o grupi, moguće i porodici, koja se autom dovezla iz Virginije da bi napala kongresni centar.

VEZANI TEKST - Trump spomenuo pobjedu, tri velike TV kuće prekinule njegov govor 

Posljednji rezultati govore da je Biden gotovo potpuno sustigao Trumpa u Georgiji gdje su sada izjednačeni u postocima, a jako mu se prebližio i u Pennsylvaniji.

Još se čeka na konačne rezultate u Nevadi u kojoj Biden vodi i koja mu je sa svojih šest elektorskih glasova dovoljna za pobjedu.

Biden je sinoć poručio da svi glasovi moraju biti prebrojani, a Trump je sazvao presicu u Bijeloj kući u kojoj je još jednom iznio optužbe za izbornu krađu, no bez konkretnih dokaza. Također je kazao da "ako se broje samo legalni glasovi on glatko pobjeđuje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.