open-navfaktor-logo
search
OV Novo Sarajevo
Usvojen Nacrt budžeta od 16 miliona maraka
Budžetska sredstva u 2019. godini će se trošiti i na javne manifestacije, razvoj sporta, kulture, obrazovanja, održavanje lokalnih cesta, sanaciju klizišta, pomoć penzionerima, porodiljama...
11.10.2018. u 16:16
get url
text

Općinsko vijeće Novo Sarajevo usvojilo je Nacrt budžeta za 2019. godinu u iznosu od 16 miliona i 140.000 maraka. Nacrt budžeta upućen je na javnu raspravu koja će trajati 30 dana i građani će imati priliku da zahtijevaju koje probleme treba rješavati u dijelovima općine gdje stanuju. Nakon javne rasprave vijećnici Općinskog vijeća imat će svoje zahtjeve na osnovu potreba građana.

U Nacrtu budžeta za 2019. godinu predviđeno je da se u skladu sa Programom socijalne zaštite osigura besplatna užina za učenike u novosarajevskim osnovnim školama i Centru "Vladimir Nazor". Predviđena je i potpora boračkoj populaciji. Budžetska sredstva će se trošiti i na javne manifestacije, razvo sporta, kulture, obrazovanja, održavanje lokalnih cesta, sanaciju klizišta, pomoć penzionerima, porodiljama...

Predviđena je i finansijska pomoć za subvencije javnim i privatnim preduzećima za prekvalifikaciju radnika, stručno osposobljavanje i zapošljavanje.

Kako nam je rekao Nedžad Koldžo, načelnik Novog Sarajeva, nešto više od 16 miliona u Nacrtu budžeta nije konačna cifra.

- Nakon javne rasprave i rasprave na sjednici Općinskog vijeća u međuvremenu će se u budžet uključiti i dodatna sredstva. Općina Novo Sarajevo imat će još mnogo prihoda u 2019. godini koja će nam biti uplaćena sa nekoliko nivoa vlasti. Do tih sredstava ćemo tek kasnije doći u zavisnosti od formiranja nove vlasti sa tek završenih izbora i budžet za 2019. godinu može se čak uduplati - pojasnio je Koldžo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.