open-navfaktor-logo
search
Jezivo
Uznemirujuće - Desetogodišnji dječak u Gazi preminuo od teške gladi
Desetogodišnji palestinski dječak Yazan al-Kafarneh preminuo je od teške gladi u jeku izraelske blokade i napada na Pojas Gaze.
05.03.2024. u 12:37
get url
text

{$galerijaFotografija}

- Izgubila sam dijete danas nakon deset dana u bolnici zbog pothranjenosti. Zdravlje mog sina se brzo pogoršalo i on je izgubio na težini dok nije postao kostur - rekla je majka dječaka za agenciju Anadolija, dok je boravila u bolnici Yousef al-Najjar u gradu Rafah, na jugu Pojasa Gaze.

Prema navodima njegove porodice, Yazan je dostigao tačku u kojoj mu je bila potrebna posebna hrana i nutrijenti da bi ostao živ, nakon što je izgubio toliko tjelesne težine.

Njegova majka nije ni slutila da će vidjeti svoje dijete kako umire od gladi u njenim rukama.

- Moj sin je sada u raju, ali nisam ni zamišljala da ćemo doći do ove faze - rekla je majka, čija je porodica raseljena iz Beit Hanouna na sjeveru Gaze u Rafah na jugu enklave.

Kada je Izrael naredio milion stanovnika sjeverne Gaze da se presele na jug, grupe za zaštitu ljudskih prava upozorile su da bi to, zajedno sa blokadom, dovelo do humanitarne katastrofe.

- Moja poruka svijetu je da pogledaju djecu u Gazi i vide kako su se njihovi životi promijenili - poručila je dječakova majka.

Otac dječaka apelovao je na Svjetsku zdravstvenu organizaciju da ukaže na potrebe palestinske djece koja se suočavaju sa pothranjenošću u Gazi.

- Nadamo se da će se ovaj rat uskoro završiti kako bismo dozvolili našoj djeci da jedu hranu i vode zdrav život - dodao je.

Najmanje 16 djece umrlo je od dehidracije i pothranjenosti u sjevernom Pojasu Gaze u toku izraelske opsade tog područja, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

AA-20240305-33892699-33892691-DESETOGODISNJI_DJECAK_U_GAZI_PREMINUO_USLIJED_POTHRANJENOSTI.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.