open-navfaktor-logo
search
Policija će otkriti počinioce
Vandali potrgali zastavu EU-a, "šahovnica" netaknuta, neki pišu o "napadu na Ambasadu Hrvatske u Sarajevu"
Tokom noći sa subote na nedjelju zastava Evropske unije na zgradi Konzularnog odjela Ambasade Republike Hrvatske u centru Sarajeva je potrgana i nađena je na asfaltu.
31.01.2021. u 11:19
get url
text

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za Faktor su kazali kako je policija informirana o navedenom događaju te da je izvršen uviđaj.

- Došlo je do oštećenja zastave. Policijski službenici rade na dokumentovanju navedenog događaja i pronalasku počinioca – kazali su iz Operativnog centra MUP-a KS.

Prostor gdje se nalazi Ambasada Republike Hrvatske u Titovoj ulici u Sarajevu je, kako se može pretpostaviti, pokriven videonadzorom pa bi se i počinitelji mogli lahko otkriti. 

Za sada se može pretpostaviti da se radi o vandalskom činu koji nema bilo kakvu političku pozadinu. Međutim, sarajevska policija radi na rasvjetljavanju slučaja i više detalja će vjerovatno biti poznato kasnije. 

Iako nisu poznati bilo kakvi detalji u vezi s oštećenjem nosača i trganjem zastave, to nije spriješilo pojedine medije da cijeli događaj pretenciozno nazovu "napadom na hrvatsku ambasadu u Sarajevu". 

Ambasador Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić za novinsku agenciju Hina je izjavio kako su "oštećenje opazili uposlenici Ambasade koji su pozvali policiju, a ona je obavila uviđaj i sada traga za počiniteljem ili više njih".

Potvrdio je i to da je zastava Republike Hrvatske ostala netaknuta. 

Vandalski čin se dogodio tokom noći, kako navode pojedini mediji, za vrijeme trajanja zabrane kretanja kao mjere u suzbijanju pandemije COVID-19. 

Mediji naklonjeni HDZ-u BiH jutros su jedini imali fotografije snimljene tokom noći koje su ubjavili uz "dramatične" naslove: "Napad na Ambasadu RH u Sarajevu". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.