open-navfaktor-logo
search
Brojne optužbe
Velika Britanija imenovala advokata koji će se baviti istragom ruskih ratnih zločina u Ukrajini
Britanska državna tužiteljica Suella Braverman imenovala je advokata za pitanja ratnih zločina koji bi trebao savjetovati vladu Ukrajine oko ruske invazije, prenosi BBC. 
28.03.2022. u 08:13
get url
text

Braverman je rekla da će Sir Howard Morrison postati nezavisni savjetnik glavnog ukrajinskog tužioca Iryne Venediktove. Sir Howard je radio kao sudija na Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) u Hagu više od 12 godina.

To dolazi u trenutku kada se ruske snage i dalje suočavaju s optužbama za kršenje međunarodnog prava zbog bombardiranja civila. 

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je počinila ratne zločine nakon što je pokrenula zračne napade na Harkov koji su pogodili operu, koncertnu dvoranu i vladine urede.

Glavni tužilac MKS-a je nakon toga rekao da se prikupljaju dokazi o tome da li je ruska vojska počinila ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Ali Rusija nije članica MKS-a, tako da bi Kremlj morao biti taj koji će izručiti ruske državljane koji bi bili optuženi pred ovim sudom. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.