open-navfaktor-logo
search
Historijska pljenidba
Velika Britanija zaplijenila 13 milijardi dolara imovine dvojice ruskih oligarha
Vlasti Velike Britanije danas su novim sankcijama zaplijenile imovinu dvojice ruskih oligarha ukupne vrijednosti od deset milijardi funti (13 milijardi dolara), što je najveće zamrzavanje privatne imovine u britanskoj historiji.
14.04.2022. u 22:52
get url
text

Na udaru britanskih sankcija našli su se istaknuti ruski oligarsi Eugene Tenenbaum i David Davidovič i njihova imovina na tlu Velike Britanije je zamrznuta.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss rekla je da oligarsi na ovaj način ne mogu svoju imovinu prenijeti u Rusiju, a što sprečava i njihovu podršku Kremlju.

- Pooštravamo zapregu Putinove ratne mašine i ciljamo na krug ljudi najbližih Kremlju. Nastavit ćemo sa sankcijama sve dok Putin ne bude poražen u Ukrajini - poručila je Truss.

Davidoviuu je također zabranjeno putovanje, a list Forbes je za njega rekao da je "(Roman) Abramovičeva desna ruka mnogo nižeg profila".

I Tenenbaum se predstavljao jednim od Abramovičevih najbližih poslovnih saradnika i kao direktor u Chelsea FC-u.

Ranije ove sedmice i ruski milijarder Roman Abramovič ostao je bez pet milijardi funti imovine koju mu je zamrznula autonomna vlada britanskog otoka Jersey.

U saopćenju britanske vlade navodi se da sankcije koje su Britanija i njeni međunarodni partneri uveli imaju "duboke i štetne posljedice po Putinovu sposobnost da vodi rat u Ukrajini".

- Analiza pokazuje da Rusija ide ka najdubljoj recesiji od raspada Sovjetskog Saveza sa 275 milijardi funti, odnosno 60 posto deviznih rezervi koje su trenutno zamrznute - navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.