open-navfaktor-logo
search
Jedan od uvjeta
Vijeće ministara BiH: Još bez dogovora o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa, možda to bude sutra
Vijeće ministara BiH  izjasnit će se o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou Bosne i Hercegovine u novom tekstu nakon što hitno dobije mišljenje Ureda za zakonodavstvo BiH.
04.03.2024. u 18:59
get url
text

Kako se navodi u saopćenju za javnost, na sjednici održanoj danas u Sarajevu, dogovoreno je da se traži hitno mišljenje od Ureda koji, inače, na ovom zakonu radi u konsultacijama za predlagateljem - Ministarstvom pravde BiH.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nakon sjednice je izjavio da je preostalo usaglašavanje nekih tehničkih detalja, ai da treba još pribaviti neophodno mišljenje Ureda za zakonodavstvo, na šta također ne bi trebalo dugo čekati.

Očekuje se da bi se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa moglo izjasniti brzo, možda već sutra.

- Izgleda mi da bi se taj zakon sutra mogao desiti - izjavio je Konaković.

Uglavnom je suština usuglašena, po Konakovićevim riječima, kao i po izjavi drugog učesnika današnje sjednice, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staše Košarca.

I on smatra da bi već sutra ili nekog drugog dana mogao biti postignut potpuno usuglašeni tekst i ponuđen na izjašnjavanje Vijeću ministara.

Konaković i Košarac nisu precizirali u čemu se sastoje neusuglašeni detalji, samo ih je Konaković nazvao tehničkim detaljima, a spornim pitanjima Košarac.

Donošenje zakona o sprečavanju sukoba interesa u Bosni i Hercegovini bitno je zbog evropskih preduslova za otpočinjanje pretpristupnih pregovora BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Da li će evropski partneri dati zeleno svijetlo za otpočinjanje ovih pregovora već u ovom mjesecu, ostaje da se vidi.

Za razliku od zakona o sprečavanju sukoba interesa, obimnog i restriktivnog po političara, kako ga je okarakterisao ministar Konaković, zakon o sudovima još je u pat-poziciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.