open-navfaktor-logo
search
Ukrajina
Vijećnik aktivirao granate na sjednici vijeća, jedno poginulo, 26 ranjenih
Jedna osoba je ubijena, a 26 ranjeno kada je lokalni vijećnik u mjestu Keretsky, koje se nalazi u zapadnoj ukrajinskoj regiji Zakarpattia, aktivirao granate tokom sjednice vijeća, rečeno je medijima iz ukrajinske nacionalne policije.
15.12.2023. u 16:08
get url
text
Bacio bombu na sjednici vijeća u Ukrajini
Bacio bombu na sjednici vijeća u Ukrajini

Prvobitne nformacije su bile da je ranjeno 12 ljudi, uključujući napadača, a potom je policija saopćila da ih je ranjeno 26, među kojima šestoro teže. Kasnije je objavljeno i da je jedno poginulo.

Nije jasno da li je službenik koji je detonirao granate ranjen ili ubijen, piše Kyiv Independent.

Motiv napadača još nije jasan. Istražitelji su na mjestu događaja i rade sa svjedocima.

Napad se dogodio u petak ujutro. Incident se istražuje kao potencijalni teroristički napad, saopćila je policija.

Policija je objavila video na kojem se vidi kako muškarac ulazi u prepunu prostoriju, koju su identificirali kao zgradu lokalne uprave u selu Keretsky. Zatim vadi dvije granate, uklanja im igle i baca ih na pod. Slijede eksplozije i vriska, a potom se sve puni dimom.

Policija nije identificirala osumnjičenog počinioca bombaškog napada, ali Ukrajinska pravda i drugi mediji navode da je to bio Serhij Batryn, član seoskog vijeća stranke Sluga naroda.

Regionalna medijska kuća Zakarpattia24 podijelila je video u kojem se Batryn žali na druge lokalne zvaničnike. Zakarpattia24 je također rekao da se ranije svađao sa kolegama oko povećanja plaće za predsjednika seoskog ijveća za vrijeme rata.

Prije nego što je detonirao granate, Batryn se navodno posvađao sa svojim kolegama oko tog problema, koji su odbili da stanu na njegovu stranu. Nakon spora, Zakarpattia24 piše da je otišao i vratio se sa granatama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.