open-navfaktor-logo
search
Novi problem
Više od 70 krokodila pobjeglo s farme nakon velikih poplava u Kini, stanovnici upozoreni da ne izlaze
Vlasti u južnom kineskom gradu pokrenule su akciju vraćanja više od 70 krokodila koji su pobjegli s komercijalne farme nakon što su intenzivne poplave zahvatile regiju, izvještava više državnih medija, a neki stanovnici upozoreni da ostanu u zatvorenom prostoru.
12.09.2023. u 22:13
get url
text
Krokodili u Kini
Krokodili u Kini

Zubati reptili su prvobitno držani na farmi krokodila u Maomingu, u južnoj provinciji Guangdong. Međutim, nedavni potop doveo je do izlijevanja lokalnog jezera, što je omogućilo životinjama da pobjegnu, piše CNN.

Najmanje 69 odraslih krokodila i šest mlađih "jurilo" je u jednom trenutku u blizini sela Peng Cun, izvještava Hai Bao News iz Shandonga. Kontaktirane su lokalne vlasti koje su upozorile stanovnike da ne izlaze.

Snage za hitne slučajeve raspoređene su da pronađu nestale krokodile koristeći opremu za otkrivanje sonara, navodi The Beijing News.

Međutim, dubina poplavne vode predstavljala je ogroman izazov za operaciju, dodaje se, što je navelo vlasti da apeluju na stanovnike da ne napuštaju svoje domove.

Član ekipe za hitne slučajeve rekao je Nanfeng Plusu da će možda morati eutanazirati krokodile umjesto da ih zarobe.

Video snimak koji je kružio kineskim društvenim mrežama prikazuje neke od krokodila koji vrebaju u blizini onoga što je izgledalo kao potpuno potopljen put.

Pripadnici hitne pomoći obučeni u šljemove i prsluke mogli su se vidjeti na čamcima u potrazi za gmizavcima.

Neki snimci pokazuju da je nekoliko krokodila uhvaćeno i vraćeno na kopno, s vezanim ustima i udovima kako bi im se ograničilo kretanje, dok šačica znatiželjnih lokalnih stanovnika gleda s obale.

U Kini su krokodili cijenjeni zbog svoje kože i vjeruje se da njihovo meso ima ljekovitu vrijednost u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Guangdong je popularna lokacija za farme krokodila zbog relativno toplije klime.

Južnu Kinu i Hong Kong pogodili su pljuskovi nakon što je tajfun Haikui prošao kroz region prošle sedmice. Mediji su javili da je sedam osoba izgubilo život u poplavama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.