open-navfaktor-logo
search
Odluka Vlade
Više od deset miliona maraka za poticaje poljoprivredinicima u Brčko distriktu
Odjeljenje za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta Bosne i Hercegovine od početka godine primilo je 1.740 zahtjeva za poticaje u poljoprivrednoj proizvodnji u novčanoj vrijednosti od 10 miliona maraka.
08.06.2023. u 10:47
get url
text

Po prvi put bit će osigurana novčana sredstva i za regresirano gorivo za biljne vrste proizvodnje.

Šef Odjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH Milenko Ninković kaže da je u toku obrada primljenih zahtjeva za poticaje, te da je dio već i isplaćen poljoprivrednim proizvođačima.

- Do sada je obrađeno više od 500 predmeta, a isplaćeno je ukupno 1 milion i 850.000 maraka. Budžetom Distrikta za ovu godinu planirano je 9 miliona i 900.000 maraka za poticaje u poljoprivredi i 500 hiljada maraka za investicije - dodao je Ninković.

U rebalansu budžeta, kako je naveo, traženo je dodatnih pet miliona za poticaje u poljoprivredi, ali im taj iznos nije odobren zbog nedovoljno raspoloživih sredstava, te im je obećano 3 miliona i 100.000 maraka, što će biti isti iznos kao i prethodne godine.

- Ono što je novo u ovoj godini jeste pomoć poljoprivrednim proizvođačima na način da dobiju regresirano gorivo za sve one koji se bave proizvodnjom biljnih vrsta. Za ovo regresirano gorivo svi oni koji se bave proizvodnjom biljnih kultura, moći će podnijeti zahtjev u ovom odjeljenju - naveo je Ninković.

Regresirano gorivo moći će dobiti svi koji se bave uzgojem biljnih kultura, a tu pripadaju voćari, ratari, povrtlari, te će nakon izlaska komisije na teren, ovi proizvođači moći dobiti 75 maraka po hektaru posađene biljne vrste.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.