open-navfaktor-logo
search
Tržište rada
Više od polovine poslodavaca u FBiH namjerava zapošljavati u ovoj godini
Federalni zavod za zapošljavanje uradio je anketu o stanju na tržištu rada, koja je pokazala da 52 posto anketiranih poslodavaca namjerava zapošljavati u 2021. godini.
AUTOR: Merima Čustović
26.05.2021. u 16:07
get url
text

- Znakovito je da je to 3,5 posto manje u odnosu na ankete iz prethodne godine, što je direktno utjecaj posljedica pandemije koronavirusa. Najviše poslodavaca se izjasnilo za prerađivačku industriju, trgovinu i djelatnosti vezane za informaciju i komunikaciju - potvrdila je Feni direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Ona će na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH poslanicima iznijeti najznačajnije stavke iz Izvještaja o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za prošlu godinu.

- Posljedice pandemije koje su se odrazile na stanje na evidencijama su takve da je značajan broj osoba imalo potrebu za materijalno-socijalnom sigurnosti i značajna sredstva su izdvojena za novčane naknade, zdravstveno osiguranje - dodala je.

Također, time odrazio efekat na opće stanje na tržištu rada, a Zavod je pratio to stanje iz dana u dan te su, kaže Lončar, odgovorili potrebama.

- Sve nezaposlene osobe su ostvarile svoja prava na novčanu naknadu odnosno materijalno socijalnu sigurnost - kazala je Lončar.

Ističe da su se unatoč pandemiji uspjeli postići ciljeve zacrtane aktivnim politikama zapošljavanja na način da je do kraja prošle godine sklopljeno oko 5.000 ugovora s poslodavcima u smislu zapošljavanja.

- Kroz naše programe do kraja godine smo zaposlili oko 9.500 osoba, čime nije u potpunosti bio završen proces ugovaranja - rekla je Lončar.

Zapošljavanje se nastavlja i u ovoj godini, te Lončar navodi da je Federalni zavod za zapošljavanje danas objavio Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranju zapošljavanja 2021 za mjeru "Tražim poslodavca 2021".

- Zbog iznimno velikog interesa za ovu mjeru tražimo načina da osiguramo sredstva za drugi krug mjere. Tražimo poslodavca o čemu će javnost biti blagovremeno informirana putem web portala - poručila je Lonačar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.