open-navfaktor-logo
search
Interes ipak postoji
Visoke cijena nekretnina: Hoće li bh. građani kupovati kvadrat po kvadrat stana kao Dino Mujkić iz LZN
Dino Mehmeda Mujkić, lik kojeg u hit seriji "Lud, zbunjen, normalan" glumi Milan Pavlović, namjeravao je u jednoj od epizoda kupiti stan u fazama. 
21.10.2022. u 07:47
get url
text

VEZANI TEKST - Kolike su cijene stanova u Evropi i kako stoji Bosna i Hercegovina

- Kupim sad par kvadrata, pa za koju godinu još par i nakupi se za stan - bio je domišljat komični Dino.

Kakve su cijene nekretnina, odnosno stanova u Bosni i Hercegovini, mnogi će možda kopirati ovu originalnu ideju. Naime, kvadrat strana kreće se od 1.600 KM do čak 6.000 KM.

- U Kantonu Sarajevo cijene se kreću od 2.300 KM do 6.000 KM. Cijene su više u odnosu na prošlu godinu i zavise od mnogo faktora, lokacije, da li se radi o starogradnji ili novogradnji, je li stan adaptiran - kazali su nam u agenciji My Space iz Sarajeva. 

VEZANI TEKST - Prodaja stanova porasla; Čavalić: Cijene ne odražavaju stvarnu tržišnu vrijednost

Na području Tuzlanskog kantona cijene su nešto niže u odnosu na KS, ali je i u ovom dijelu BiH zabilježen rast u odnosu na prošlu godinu. 

- U prosjeku cijene su više za dvadesetak posto, mada se stiče utisak da se tržište stabilizira. Tako u Tuzli na rubnim gradskim područjima kvadrat košta 1.600 KM, ali to su zgrade koje nemaju riješeno grijanje niti su stanovi adaptirani.

S druge strane, u centru grada, u novogradnji cijena kvadrata dostiže i do 5.500 KM. Uprkos ekonomskoj krizi, postoji veliki interes, najviše se traže manji stanovi. U TK, a pogotovo u Tuzli imamo veliki broj objekata u izgradnji, mislim da smo u tom segmentu odmah iza KS - istakli su u agenciji Tk nekretnine.

VEZANI TEKST - Obustavljena prodaja stanova u Banjoj Luci zbog rasta cijene građevinskog materijala

Za razliku od Tuzle, u Mostaru imaju problem što se gradi mali broj stanova. 

- Iako su cijene u odnosu na 2021. skočile i do 40 posto, postoji interes kupaca. Međutim, problem je što u Mostaru ima baš malo novogradnje. Kvadrat stana u novogradnji ide i do 3.500 KM, a u starogradnji 1.700 KM za nerenoviranu stambenu jedinicu.

Revoniran stan košta do 2.200 KM po kvadratu. Ljudi se pored stanova zanimaju i za kupovinu zemljišta u okolini Mostara - naglasili su u agenciji Smart nekretnine Mostar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.