open-navfaktor-logo
search
Dostavio pismo
Visokopozicionirani dužnosnik UN-a dao ostavku: Još jednom gledamo genocid koji se odvija pred našim očima
Direktor Ureda Ujedinjenih naroda za ljudska prava u New Yorku podnio je ostavku zbog "neuspjeha" organizacije da zaustavi, kako je rekao, "genocid iz udžbenika" koji se odvija u Gazi.
01.11.2023. u 17:25
get url
text

Craig Mokhiber poslao je pismo ostavke na četiri stranice visokom komesaru UN-a za ljudska prava Volkeru Turku.

Pismo od 28. oktobra pojavilo se u javnosti u utorak navečer.

- Još jednom gledamo genocid koji se odvija pred našim očima, a čini se da je organizacija kojoj služimo nemoćna da ga zaustavi. Ovo je udžbenički slučaj genocida. Evropski, etno-nacionalistički, naseljenički kolonijalni projekt u Palestini ušao je u završnu fazu, prema ubrzanom uništenju posljednjih ostataka autohtonog palestinskog života u Palestini - istakao je Mokhiber.

Optužio je Sjedinjene Američke Države (SAD), Veliku Britaniju i veći dio Evrope da daju političko i diplomatsko pokriće za zločine Izraela.

- Ne samo da te vlade odbijaju ispuniti svoje ugovorne obaveze "kako bi osigurale poštivanje" Ženevskih konvencija, već one zapravo aktivno naoružavaju napad, pružaju ekonomsku i obavještajnu podršku i daju političko i diplomatsko pokriće za zločine Izraela" - naveo je Mokhiber u pismu.

Od prošlog vikenda, izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima od 7. oktobra.

U sukobu je ubijeno više od 10.300 ljudi, uključujući najmanje 8.796 Palestinaca i više od 1.538 Izraelaca.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je sve češće pozive na prekid vatre, rekavši da bi to bila "predaja" Hamasu i da se "to neće dogoditi".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.