open-navfaktor-logo
search
Nije duševno bolesna
Vještakinja otkrila zbog čega je Ninković mravocidom htjela ubiti šeficu
Degradacija na poslu, osjećaj da je ostala bez pozicije za koju je smatrala da pripada njenim sposobnostima i kvalifikacijama, motiv je ponašanja Nine Ninković (57) optužene za pokušaj ubistva šefice Slađane T. u Pedagoškom zavodu RS-a.
15.05.2023. u 16:00
get url
text

Izjavila je to danas sudska vještakinja psihijatrijske struke Sanja Vukadinović – Stojanović na suđenju Ninković u Okružnom sudu Banja Luka.

Ninković je po struci doktor pedagogije i jedno vrijeme je bila na poziciji v.d. direktora Pedagoškog zavoda, a kasnije načelnik Odjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, ali je vremenom smijenjena sa tih pozicija i na kraju postavljena za inspektora - prosvjetnog savjetnika. Odlukom Vlade RS-a na poziciju pomoćnika direktora imenovana je oštećena Slađana T., po zanimanju profesorica geografije.

Optužnica Ninković tereti da je u periodu od 8. do 21. decembra 2022. godine u prostorijama Republičkog pedagoškog zavoda RS-a u Banjoj Luci, u namjeri da ubije pomoćnicu direktora Slađanu T., u kafu joj sipala otrovnu materiju koja može prouzrokovati smrt.

Tereti se da je prvo u dva navrata u kafu sipala sredstvo koje sadrži natrijev hipoklorit, koji se nalazi u sredstvima za čišćenje, dezinfekciju i izbjeljivanje, a koji oštećena nije popila zbog sumnjivog mirisa, da bi 21. decembra 2022. godine u šoljicu kafe koja se nalazila na radnom stolu oštećene stavila prah "mravocid žoharocid".

Ninković je otkrivena na osnovu videosnimka koji su snimile postavljene kamere, i brzo je uhapšena.

Vještak Sanja Vukadinović – Stojanović izjavila je danas u sudu da je početkom januara ove godine u KPZ-u Banja Luka obavila intervju i posmatranje Ninković.

U nalazu je navedeno da se Ninković "ponašala korektno i bila smirena kad priča o događaju".

- Ima narcistične crte, sklonost ka dominaciji, agresivne tendencije u određenim situacijama, senzitivna paranoidnost, niži tolerantni prag. Nema elemenata trajnog ili privremenog duševnog oboljenja niti poremećenosti… - stoji u nalazu vještaka.

Vukadinović – Stojanović je dodala da je optužena, kada je počinjeno krivično djelo, mogla da shvati značaj i upravlja postupcima, kao i da joj liječenje nije potrebno.

Vještakinja je objasnila da je optužena "imala osjećaj da joj je izmakla pozicija za koju je smatrala da joj pripada po njenim sposobnostima", te da se njena "senzitivna paranoidnost", ogleda u osjećaju degradiranja zbog premještanja sa višeg na niže radno mjesto.

Nalazu vještaka je prigovorila odbrana.

Na današnjem ročištu su svjedočili i kafe-kuharica u zavodu Radana Mutić koja je govorila o tome da je do 8.15 sati raznosila kafe i čajeve, jer su zaposleni željeli da ih čekaju na radnom stolu kada dođu na posao.

Ispričala je kako joj se Slađana T. jednog dana početkom decembra 2022. godine požalila na kafu koja je imala neprijatan miris na "sanitarije", zbog čega joj je skuhala drugu, a isto se desilo i tri dana kasnije.

- Tada sam primijetila da je šolja puna, a ja sam uvijek pravila do pola šolje - kazala je svjedokinja. Tvrdi i da je sadržaj iz spornih šolja prosula i oprala ih.

Navela je da ne zna šta se dalje dešavalo, sve do 21. decembra kada joj je Slađana T. rekla da ostavi njenu kafu na stolu i da ne dira, a da je potom došla policija i uhapsila Ninković.

Svjedočilo je još nekoliko radnih kolega iz Zavoda, kao i direktor Predrag Damjanović.

Damjanović je ispričao da je Ninković bila nezadovoljna reorganizacijom unutar Zavoda, kada su postavljena tri načelnika odjeljenja, a da je sve kuliminiralo postavljanjem Slađane T. za pomoćnicu direktora.

Ispričao je i da je Ninković napustila sastanak kada joj je saopćio da je smjenjuje sa mjesta načelnika Odjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje. Ona se žalila na tu odluku i njena žalba je uvažena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.