open-navfaktor-logo
search
Bangladeš
Vjetrovi dostižu 270 km/h: Ciklon Amphan otežao život Rohingya muslimana u izbjeglištvu
Snažni ciklon Amphan koji je pogodio priobalna područja Bangladeša otežao je život Rohingya muslimana koji se nalaze u izbjegličkim kampovima u toj zemlji.
21.05.2020. u 12:49
get url
text

Prema lokalnim vijestima, Bengalski zaljev je zahvaćen ciklonom čiji olujni vjetrovi dostižu brzinu i do 270 km na sat. Zvaničnici su saopćili da ciklon neće direktno utjecati na Rohingya muslimane u Cox's Bazaru, te su naveli da su mjere pojačane. Rohingya muslimanima je naređeno da ne izlaze iz kampova, dok su mnoga skloništa poplavljena zbog snažnog vjetra i obilne kiše.

Volonteri humanitarnih organizacija su izjavili da će ciklon otežati suzbijanje širenja zaraze koronavirusa u izbjegličkim kampovima. Vlasti Bangladeša su oko 300 Rohingya muslimana koji su spašeni na Bengalskom zaljevu premjestili na otok Bhasan Char koji će vrlo vjerovatno biti pogođen ciklonom.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) je pozvala vlasti Bangladeša da Rohingya muslimane vrate u kampove koji se nalaze u Cox's Bazaru. Direktor HRW-a za Aziju Brad Adams je napomenuo da su vlasti Bangladeša spasili Rohingya muslimane.

- Međutim, držati ih na malom otoku tokom snažnog ciklona je jako opasno i nehumano - kazao je Adams.

U snažnom ciklonu koji je prošao kroz gusto naseljena priobalna područja Indije i Bangladeša poginule su najmanje 24 osobe. Ciklon je nosio krovove i stvarao valove koji su uništili nasipe i mostove, čitava sela ostala su bez pitke vode, električne energije i komunikacija.

Rohingya muslimani, koje su Ujedinjene nacije opisale kao najugroženiju nacionalnu manjinu u svijetu, suočavaju se sa sve većim progonima od napada iz 2012. godine. Događaji koji su dramu arakanskih muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017.

Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Prema podacima UN-a, od augusta 2017. godine iz te regije je više od 900.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš.

Gambija je 11. novembra 2019. podnijela tužbu za genocid protiv Mijanmara. Međunarodni sud pravde 23. januara 2020. zatražio je od Mijanmara da preduzme mjere prevencije ubistava i zlostavljanja Rohingya muslimana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.