open-navfaktor-logo
search
Zakoni ekonomije
Vlada FBiH se zadužila duplo manje od planiranog, jedan od razloga krije se i u RS-u
U rasponu od samo petnaestak dana Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se dva puta pokušala zadužiti aukcijom obveznica i prodajom trezorskih zapisa na Sarajevskoj berzi. 
29.11.2023. u 15:06
get url
text

VEZANI TEKST - Federacija BiH drugi put nije se uspjela zadužiti koliko je planirala

Od planiranih 80 miliona KM, FBiH se zadužila, prema dostupnim informacijama, za pola od željenog iznosa. Razloge za ovo (ne)uspješno zaduživanje treba tražiti u činjenici da je kraj kalendarske godine i nije baš idealno vrijeme za transakcije, investitori to baš ne čine u posljednjim mjesecima.

Drugi razlog mogu biti ponuđene kamate, ako su niske, investitori nisu zainteresovani za ulaganje.

Muharem Karamujić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smatra da dio odgovora na pitanje zašto FBiH ne uspijeva ostvariti planirano zaduženje treba tražiti u drugom bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska.  

- Jednostavno, RS nudi više kamate, njima hitno treba novca, a ne mogu se obraćati u njima potrebnoj mjeri međunarodnim finansijskim institucijama. S druge strane, Vlada FBiH daje niže kamate i investitor bira gdje će više zaraditi - objasnio je prof. dr. Karamujić je za Faktor. 

Sličnog stava je federalni zastupnik Admir Čavalić (Stranka za BiH) i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku pri Parlamentu FBiH.

VEZANI TEKST - Koji su razlozi pa se Vlada FBiH nije uspjela zadužiti za planiranih 50 miliona KM?

- Ne možemo govoriti o nekom negativnom trendu jer se radi tek o dvije aukcije. Kada bi se ovo ponavljalo narednih nekoliko mjeseci, onda bi se moglo govoriti o nepovjerenju investitora u institucije FBiH. 

Jedan od razloga za slabiji interes jeste činjenica da su investitori više zainteresovani za entitet RS jer njima više treba novca nego FBiH, u težoj su ekonomskoj situaciji - rekao je Čavalić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.