open-navfaktor-logo
search
"Neperspektivna imovina"
Vlada KS odobrila prodaju hotela Igman, početna cijena 9,2 miliona maraka
Na prijedlog Nadzornog odbora KJP ZOI 84 d.o.o. Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo, na današnoj redovnoj sjednici, donijela je Odluku o prodaji hotela "Igman" i pripadajućih objekata i zemljišta.
02.09.2021. u 16:52
get url
text

- Postupak prodaje, shodno Zakonu o privatizaciji preduzeća, provest će Kantonalna agencija za privatizaciju sistemom tendera, odnosno javnog prikupljanja ponuda u postupku male privatizacije. Početna cijena za hotel i pripadajuće zemljište u iznosu od 9.234.920 KM utvrđena je na osnovu Elaborata o procjeni hotela "Igman", pripadajućih objekata i zemljišta od stalnog sudskog vještaka iz oblasti građevinarstva od 19. februara 2021. godine - saopćio je ministar privrede KS Adnan Delić, istakavši kako je ovo način da se KJP ZOI '84 oslobodi neperspektivne imovine, te novcem od prodaje pokrije porezne dugove, unaprijedi infrastrukturu ski-centara i poslovanje preduzeća.

Ministar je istakao i da su ovom Odlukom Vlade ustanovljeni kriteriji koji podrazumijevaju početnu cijenu, investicije, te uvjet zadržavanja hotela u domenu hotelsko-ugostiteljske, sportsko–rekreativne ili djelatnosti pružanja zdravstvenih usluga.

Delić je pozvao sve zainteresovane za kupovinu hotela "Igman" da se prijave na javni poziv koji će Kantonalna agencija za privatizaciju objaviti već naredne sedmice. Javni poziv ujedno će sadržavati sve neophodne informacije za potencijalne kupce.

Na današnjoj press konferenciji Delić je podsjetio novinare i javnost da je u proceduri i izmjena i dopuna Zakona o Kantonalnoj agenciji za privatizaciju, s osnovnim ciljem dodavanja nadležnosti Agenciji vezanih za privlačenje investicija u Kanton Sarajevo.

- Komisija ubrzano radi na ovim izmjenama i dopunama i nadamo se da ćemo na ovaj način povećati investicije u Kanton jer će ove izmjene i dopune, između ostalog značiti da će potencijalni investitori moći sve potrebno obaviti na jednom mjestu - pojasnio je Delić, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.