open-navfaktor-logo
search
Lakša naturalizacija
Vlada Njemačke odobrila zakon o dvojnom državljanstvu
Vlada Njemačke odobrila je u srijedu dugo očekivani zakon o modernizaciji zakona o državljanstvu.
23.08.2023. u 14:25
get url
text

Na konferenciji za novinare u Berlinu, ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser rekla je da će predloženi zakon pojednostaviti proces naturalizacije i omogućiti dvojno ili višestruko državljanstvo za imigrante.

- Uvodimo moderan zakon o imigraciji koji bi bolje služio našoj modernoj i raznolikoj zemlji. Novi zakon o državljanstvu jedna je od najvažnijih reformi naše koalicione vlade. Veoma mi je drago što to sada implementiramo - rekla je ona.

Prema predloženom zakonu, imigranti će imati pravo na njemačko državljanstvo nakon pet godina boravka u zemlji, umjesto dosadašnjih osam godina.

Za imigrante koji su pokazali izuzetna akademska ili profesionalna postignuća, a dobro govore jezik, ovaj period će biti smanjen na tri godine. Zakon će omogućiti imigrantima da imaju dvojno ili višestruko državljanstvo, što trenutno nije moguće za većinu imigranata.

Djeca roditelja stranaca rođena u Njemačkoj moći će steći njemačko državljanstvo ako barem jedan roditelj legalno živi u zemlji najmanje pet godina. Ova djeca će moći i zadržati državljanstvo svojih roditelja.

Trenutno više od 12 miliona ljudi u Njemačkoj, oko 14 posto ukupne populacije, nema njemačko državljanstvo. Prema zvaničnim podacima, njih oko 5,3 miliona živi u zemlji najmanje 10 godina.

Reforma zakona o njemačkom državljanstvu bila je centralni dio koalicionog sporazuma, kada su prije dvije godine Socijaldemokrati, Zeleni i liberalni Slobodni demokrati formirali koalicionu Vladu.

Kancelar Olaf Scholz je više puta rekao da bi ubrzanje procesa naturalizacije, omogućavanje višestrukog državljanstva za imigrante, poboljšalo integraciju, društveno i političko učešće.

Za predloženi zakon potrebno je odobrenje parlamenta, a očekuje se da će se o njemu raspravljati u Bundestagu nakon ljetne pauze. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.