open-navfaktor-logo
search
Austrija
Vlada razmišlja o popuštanju mjera, ali virolog upozorava: "Sa drugim valom zaraze moramo računati već u zimu"
Austrijska vlada, na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom, razmišlja o popuštanju mjera opreza u borbi protiv koronavirusa jer je epidemiološka situacija u ovoj zemlji i dalje pozitivna (broj novoboljelih ispod 100).
25.04.2020. u 18:22
get url
text

Kurz i njegova vlada stalno se savjetuju sa epidemiolozima i svjetskim stručnjacima, no iako je situacija pod kontrolom, Austrijance brine drugi val epidemije.

Svaki dan ih razni domaći i strani virolozi upozoravaju da se virus “samo pritajio dolaskom ljeta, ali da nije iščeznuo”.

- Čisto teoretski, to je moguće - kaže infektolog Robert Krause s Medicinskog fakulteta u Grazu i napominje kako je za to važno da je reprodukcijski broj, jedan od najvažnijih parametara kojim se prati širenje epidemije, ispod jedan.

Ako je gledati samo reprodukcijski broj, Austrija se ne treba bojati.

I taman kad se prestala bojati, jučer je u najgledanijoj informativnoj emisiji austrijske TV ZiB 2 poznati njemački virolog i voditelj berlinskog Instituta Charite, Christian Drosten, iznio svoje viđenje epidemije.

Upozorio je da sa “drugim valom zaraze moramo nažalost računati već u zimu”, a time i sa ponovnim "Lock-Downom".

 

- Nalazimo se u sredini, a možda i tek na samom početku razvoja situacije i pred nama je opasan virus - rekao je Drosten komentirajući optužbe da su u nekim zemljama u Evropi i svijetu Vlade donosile “predrastične” mjere u borbi protiv širenja koronavirusa.

Napomenuo je kako se prvo mora znati da se COVID-19 ne može usporediti ni sa SARS-om niti sa sezonskom gripom, te niko u svijetu nema adekvatno iskustvo, kako uspješno postupati kako bi se iskorijenio.

Rekao je da bi visoke temperature zraka i ljeto, s obzirom na mnogo duži boravak ljudi na otvorenom prostoru, mogao donijeti "fazu olakšanja, ali i pritom je izuzetno važan oprez i promišljeno popuštanje, jer virus neće tek tako nestati", upozorio je njemački virolog.

- Rizik će se povećati s ponovnom i znatno većom cirkulacijom ljudi, nakon popuštanja. To je loše jer se vakcina protiv virusa COVID-19 može "u relevantnoj količini" očekivati tek u proljeće sljedeće godine – dodao je Drosten.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.