open-navfaktor-logo
search
Od Nove godine
Vlada RS-a: Radnicima u javnom sektoru povećanje plaća od pet do 20 posto
Pregovori o najnižoj plaći počet će sljedeće sedmice, a Višković je rekao da iznos najniže plate neće ostati 450 KM
07.11.2019. u 15:27
get url
text

Radnici u javnom sektoru u Republici Srpskoj od Nove godine imat će plaće veće za od pet do 20 posto. U pitanju je povećanje za zaposlene u oblastima kao što su javna uprava, policija, sudstvo, obrazovanje i kultura, a određena su četiri razreda za povećanje plaće pri čemu će najniže plaće biti povećane za 20 odsto, oni sa srednjim plaćama dobit će 10 posto više, a radnici sa najvišim plaćama dobit će povećanje od pet posto.

Radovan Višković, predjesnik Vlade RS-a, danas je nakon sastanka sa Rankom Mišić, predsjednicom Saveza sindikata RS-a izjavio je da postoji i prag iznad kojeg plaće neće biti povećavane, a to su zaposleni čiji koeficijenti prelaze 26,23, a između ostalog u pitanju su i članovi Vlade RS-a.

-Svi zaposleni u javnom sektoru sa ovim povećanjem dobit će skoro približan ili identičan finansijski efekat - rekao je Višković.

Odgovarajući na pitanja novinara, on je rekao je da će u idućoj sedmici početi pregovori o najnižoj plaći koja trenutno u RS-u iznosi 450 KM, a ukoliko se socijalni partneri dogovore Vlada RS-a će prihvatiti dogovoreno.

-Ako ne bude dogovora Vlada će donijeti odluku o najnižoj plati - kazao je Višković i dodao da će vidjeti kako će proteći pregovori, jer ima dovoljno vremena do 1. januara.

On nije želio da kaže koliko će iznositi najniža plaća u idućoj godini, ali je istakao da neće ostati na nivou 450 KM. Višković je istakao da je danas na sjednici Vlade RS-a utvrđen set zakona koji se odnose na povećanje plaća u javnom sektoru.

Naglasio je da je danas utvrđen i nacrt zakona o visokom obrazovanju, a da je Vlada RS-a odlučila da omogući besplatno studiranje svim studentima na javnim univerzitetima u RS-u. Višković je rekao da studenti koji budu čistili godinu za godinom neće plaćati školovanje, a da će za to Vlada RS-a izdvojiti dodatnih 2,5 miliona KM godišnje.

-Ovom mjerom želimo da podstaknemo studente da upisuju naše javne univerzitete i da podignemo kvalitet studiranja - izjavio je Višković.

Ranka Mišić nakon sastanka rekla je da je sa članovima Vlade RS-a razgovarala o potrebi povećanja plata u realnom i javnom sektoru, povećanja najniže plate o brzim i htinim izmjenama Zakona o radu kako bi radnici u realnom sektoru ostvarili propisana prava, kao i o jačanju socijalnog dijaloga.

Podsjetila je da su njihovi zahtjevi povećanje plaće svim radnicima za najmanje 10 posto, kao i najniža plaća 550 KM od 1. januara, a da se do kraja drugog kvartala sljedeće godine poveća na 600 KM.

Naglasila je da je radnicima potrebna sigurnost da će im plaće rasti svake godine, te dodala da će o ovim pitanjima nastaviti pregovore, kao što su predstavnici granskih sindikata učestvovali u pregovorima o povećanju plaća u javnom sektoru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.