open-navfaktor-logo
search
Obratio se uposlenicima
Vlasnik kompanije Meta Mark Zuckerberg otpustio 11.000 radnika
Mark Zuckerberg, osnivač Facebooka, danas se pismom obratio uposlenicima krovne kompanije Meta te najavio 11.000 otkaza. 
09.11.2022. u 14:29
get url
text

Meta je, podsjetimo, kompanija u čijem je vlasništvu Facebook. Val otpuštanja, prvi u 18-godišnjoj historiji kompanije, nadovezuje se na hiljade otkaza u drugim velikim tehnološkim kompanijama poput Twittera u vlasništvu Elona Muska i softverski giganta Microsofta, prenosi AP. 

- Danas sam tu da s vama podijelim informacije o najtežim promjenama koje smo uveli u historiji Mete. Odlučio sam smanjiti veličinu našeg tima za oko 13 posto i otpustiti više od 11.000 naših talentiranih uposlenika - objavio je Zuckerberg u pismu radnicima Mete.

Zuckerberg je tako potvrdio nagađanja o drastičnim rezovima u kompaniji koja je pretrpjela ogroman gubitak tržišne vrijednosti i pad prihoda s padom vrijednosti dionica od 70 posto. 

Procvat Mete u vrijeme pandemije splasnuo je u ovoj godini i poništio optimistične prognoze za zadnji kvartal 2022. godine koja je donijela najvišu inflaciju u više desetljeća i ubrzano podizanje kamatnih stopa.

- Također, poduzimamo niz dodatnih koraka kako bismo postali učinkovitija kompanija, i to rezanjem diskrecijske potrošnje i produženjem odluke o zamrzavanju novog zapošljavanja do kraja prvog kvartala iduće godine. Znam da će ovo svima pasti teško i posebno mi je žao onih na koje se odnosi ova odluka - objavio je Zuckerberg.

U svom obraćanju dodao je da se na početku pandemije svijet ubrzano preselio na internet, a val e-trgovine doveo je do ogromnog rasta prihoda.

- Mnogi su ljudi predviđali da će ovo biti trajno ubrzanje koje će se nastaviti čak i nakon završetka pandemije. I ja sam tako mislio pa sam donio odluku o značajnom povećanju ulaganja - navodi Zuckerberg u pismu zaposlenicima Mete.

On navodi da se nažalost sve odigralo onako kako je očekivao.

- Ne samo da se internetska trgovina vratila na prijašnje trendove već su i makroekonomski pad, povećana konkurencija i gubitak reklama uzrokovali da nam prihodi budu puno manji nego što sam očekivao. Pogriješio sam i preuzimam odgovornost za to - navodi Zuckerberg. 

Kompanija je objavila da će otpuštenim radnicima isplatiti otpremnine u visini 16 sedmica osnovne plate, plus dva dodatne sedmice za svaku godinu radnog staža i preostale plaćene slobodne dane.

Radnicima će kompanija još šest mjeseci pokrivati troškove zdravstvenog osiguranja, a otpušteni će 15. novembra dobiti penzione uplate. 

Također, novi vlasnik Twittera, poduzetnik i milijarder Elon Musk, prošli je sedmice otpustio polovinu uposlenika kompanije, njih gotovo 4000.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.