open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Vlasnik prijedorske zlatare optužen za nezakonito skladištenje veće količine zlata i srebra
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dragana Stankovića (1968) iz Bosanskog Novog zbog nezakonitog skladištenja velike količine zlata i srebra.
30.01.2023. u 10:54
get url
text

Kako je saopćilo Tužilaštvo, on se tereti da je, kao vlasnik poduzetničke radnje Royal-Gold koja se nalazi u Prijedoru i kao registrirani porezni obveznik kod Porezne uprave RS-a, 6. marta 2019. godine u prostorijama radnje, uskladištio robu, odnosno predmete od plemenitih metala ukupne težine od skoro pet kilograma srebra i zlata.

Kako je navedeno u optužnici radi se o nakitu od zlata ukupne težine 216,62 grama i nakitu od srebra ukupne težine 4.748,62 grama, a što je ukupno 4.965,16 grama.

- Za navedenu robu optuženi nije imao dokumentaciju o porijeklu, koja je propisana odredbama Zakona o trgovini Republike Srpske, niti za istu postoji dokumentacija o plaćenom porezu na dohodak u smislu odredbi Zakona o porezu na dohodak RS-a. Optuženi se tereti da je uskladištio robu od plemenitih metala od zlata i srebra na koju se plaća porez po poreznom zakonodavstvu Bosne i Hercegovine, za koju nije imao propisanu dokumentaciju o porijeklu robe niti o plaćenom porezu, čime je počinio krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine - naveli su iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, koji je optužnicu i potvrdio.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.