open-navfaktor-logo
search
Čelnica Evropske komisije
Von der Leyen: EU će uskoro predstaviti paket ekonomskog oporavka za Zapadni Balkan
Evropa će uvijek biti spremna za izgradnju snažnih partnerstava s našim najbližim susjedima, a to se, prvenstveno, odnosi na Zapadni Balkan, kazala je u srijedu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u godišnjem obraćanju o stanju Evropske unije (EU).
16.09.2020. u 15:20
get url
text

Posebno se osvrnula na dosadašnje uspjehe i postignuća, ali i brojne izazove s kojima se susrela u svom dosadašnjem mandatu na čelu Unije, kao i na odnose sa drugim regijama, uključujući Zapadni Balkan.

- Odluka od prije šest mjeseci o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom bila je zaista historijski momenat - rekla je Von der Leyen te dodala:

- Zapravo, budućnost cijelog regiona je u EU. Dijelimo istu historiju, dijelimo istu sudbinu. Zapadni Balkan je dio Evrope, a ne samo usputna stanica na 'Putu svile' - rekla je Von der Leyen.

Naglasila je da EU priprema paket za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana.

- Uskoro ćemo predstaviti paket ekonomskog oporavka za Zapadni Balkan koji je fokusiran na brojne regionalne investicione inicijative - kazala je čelnica Evropske komisije.

Istakla je također da će EU biti i uz zemlje istočnog partnerstva i partnere u svom južnom susjedstvu kako bi im pomogla u otvaranju radnih mjesta i pokretanju njihovih ekonomija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.