open-navfaktor-logo
search
Brisel
Von der Leyen: Predložili smo novi paket mjera za ograničenje cijena prirodnog gasa
Evropska komisija danas je predložila paket novih mjera za smanjenje cijene prirodnog gasa i za osiguranje snadbijevanja ove zime, ali među predloženim mjerama nema ograničenja veleprodajnih cijena gasa, navodi DW.
18.10.2022. u 21:26
get url
text

Prijedlog uključuje zajedničke nabavke prirodnog gasa, privremeni mehanizam za ograničavanje visokih cijena dok se ne razvije novi indeks za trgovanje gasom koji će uključivati i tečni prirodni gas (LNG), te nove mjere za transparentnu upotrebu infrastrukture, solidarnost među zemljama članicama te smanjenje potražnje za prirodnim gasom.

Većina ugovora o gasu u Evropi indeksirana je prema glavnoj evropskoj berzi prirodnog gasa u Nizozemskoj, TTF. Taj indeks se odnosi na gas koji se dostavlja plinovodom i ne odnosi se na cijene transakcija ukapljenog tečnog gasa.

Komisija želi stvoriti dodatni indeks za tečni prirodni gas (LNG).

Trenutno se uvozna cijena tečnog gasa temelji na TTF-u, koji više nije primjeren odraz tržišne stvarnosti jer na njega utiču infrastrukturna uska grla u sjeverozapadnoj Evropi i podložan je ruskim manipulacijama kod isporuka prirodnog gasa.

Prema predloženoj uredbi, Agencija za saradnju energetskih regulatora (ACER) dobila je zadatak da izradi objektivni alat za procjenu cijena, najkasnije dvije sedmice od stupanja uredbe na snagu, a do 31. marta 2023. godine treba odrediti referentnu vrijednost uvoza LNG-a u EU.

- Uvest ćemo privremeni mehanizam za ograničavanje previsokih cijena ove zime, dok razvijamo novu referentnu vrijednost kako bi se LNG-om trgovalo po pravednijoj cijeni - izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.