open-navfaktor-logo
search
Verifikacija
Vraćena opcija plaćanja plave kvačice na Twitteru nakon pauze
Funkcija plaćene verifikacije na Twitteru ponovo se pokreće, a pauzirana je prošlog mjeseca nakon što su ovu društvenu mrežu preplavili imitatori.
12.12.2022. u 09:35
get url
text
Twitter
Twitter

Cijena verifikacije i dalje iznosi 8 USD, što je trenutno oko 15 KM mjesečno. Međutim sada postoji povećana naknada od 11 USD, odnosno nešto više od 20 KM za one koji koriste Twitter aplikaciju na Apple uređajima.

Vlasnik Twittera Elon Musk ranije je u tvitovima rekao da mu smetaju provizije koje Apple naplaćuje za kupovinu u aplikaciji.

Dodatne funkcije Twitter Blue-a uključuju dugme za uređivanje.

Ovo je dugo bila funkcija koju su tražili mnogi korisnici Twittera, dok neki smatraju da s ovom opcijom postoji veća mogućnost za širenje dezinformacija, ukoliko je omogućeno da se tvit promijeni nakon što je široko podijeljen.

Pretplatnici sa Blue-tick-om će također vidjeti manje oglasa, imati će tvitove pojačane iznad ostalih i moći će objavljivati ​​i gledati duže videozapise boljeg kvaliteta, navodi se na platformi.

Ranije se plava kvačica koristila kao alat za verifikaciju za račune visokog profila kao značka autentičnosti. Twiter ju je tada dao besplatno, ali na početku je sama firma odlučila ko će ju dobiti.

Musk tvrdi da je to bilo nepravedno.

Oni koji su imali plavu kvačicu u prethodnom režimu trenutno ih još imaju, ali sada neki od ovih korisnika imaju i poruku koja se pojavljuje ako se pritisne kvačica na kojoj piše da je "naslijeđen verifikovan račun" ili da ona "može ili ne mora biti značajna".

Međutim, te kvačice sada će biti zamijenjene ili zlatnim (za preduzeća) ili sivim (za druge, privatne račune) značkama, na Twitter računu.

Prema novom sistemu, pretplatnici koji promijene svoja imena ili prikažu fotografije izgubit će plavu kvačicu dok nalog ne pregleda Twitter.

Početak ove usluge je bio haotičan jer su mnogi počeli da glume velike brendove i poznate ličnosti i plaćaju plavu značku kako bi izgledali autentično.

Mnogi su se pretvarali da su i sam Elon Musk.

U jednom slučaju, korisnik koji tvrdi da je američka farmaceutska kompanija Eli Lilly tvitovao je "inzulin je besplatan", što je dovelo do pada cijene dionice stvarne firme - međutim, Eli Lilly se od tada složio da bi cijene inzulina zaista mogle biti niže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.