open-navfaktor-logo
search
Pomilovanje
Vrhovni sud Irana poništio smrtnu kaznu demonstrantu
Vrhovni sud Irana prihvatio je žalbu demonstranta na njegovu smrtnu kaznu zbog navodnog oštećenja javne imovine tokom antivladinih demonstracija i vratio njegov slučaj na preispitivanje, saopćilo je pravosuđe u subotu.
31.12.2022. u 11:16
get url
text

Noor Mohammadzadeh (25) uhapšen je 4. oktobra i osuđen na smrt dva mjeseca kasnije pod optužbom da je "vodio rat protiv Boga" jer je navodno pokušao probiti zaštitnu ogradu na autoputu u Teheranu i zapaliti kantu za smeće.

On je odbacio optužbe, rekavši da je bio primoran da prizna krivicu i da je prije dvije sedmice stupio u štrajk glađu.

Iran je već pogubio dvije osobe umiješane u nemire koji su izbili u septembru nakon smrti u pritvoru iranske Kurdkinje Mahse Amini, koju je uhapsila policija za moral koja provodi strogi kodeks odjevanja Islamske Republike za žene.

Amnesty International je saopćio da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 drugih u, kako je grupa za ljudska prava navela, pokušaju da se zastraše demonstranti.

Iranske vlasti okrivile su iranske strane neprijatelje i njihove agente za orkestriranje nemira.

- Vrhovni sud je prihvatio žalbu Sahanda Nura Mohammadzadeha, jednog od optuženih za nedavne nerede. Njegov slučaj je poslat istom ogranku Revolucionarnog suda na razmatranje - objavila je na Twitteru pravosudna novinska agencija Mizan.

Prošle sedmice Vrhovni sud je prihvatio žalbu na smrtnu kaznu repera Samana Seydija Yasina, ali je potvrdio istu kaznu protiv demonstranta Mohammada Qobadlooa.

U ovom je mjeseca suspendovao smrtnu kaznu demonstrantu Mahanu Sadratu, koji je optužen za razna navodna krivična djela, uključujući napad nožem na službenika obezbjeđenja i paljenje motocikla.

Iran je u ovom mjesecu objesio dvojicu demonstranata: Mohsena Shekarija (23), koji je optužen da je blokirao glavni put u septembru i nožem ranio pripadnika paravojnih snaga Basij; i Majida Rezu Rahnavarda (23), koji je optužen da je nasmrt izbo nožem dva člana paravojne jedinice Basidža.

Grupa za ljudska prava HRANA saopćila je da je do petka ubijeno 508 demonstranata, među kojima je i 69 maloljetnika. Navodi se da je ubijeno i 66 pripadnika snaga sigurnosti. Vjeruje se da je uhapšeno čak 19.199 demonstranata, navodi se u saopćenju.

Iranski zvaničnici saopćili su da je do 300 ljudi, uključujući pripadnike snaga sigurnosti, izgubilo život u nemirima, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.