open-navfaktor-logo
search
Bile mlađe od 15 godina
Vrhovni sud RS-a drugi put ukinuo presudu Draganu B. za seksualno zlostavljanje tri sestre
Vrhovni sud RS-a drugi put je ukinuo presudu Draganu B. (26) iz Laktaša, kojeg je vijeće Okružnog suda Banja Luka u julu prošle godine u ponovljenom postupku osudilo na jedinstvenu kaznu od 17 godina zatvora za obljubu i seksualno zlostavljanje tri sestre mlađe od 15 godina.
10.05.2022. u 11:49
get url
text

Predmet je vraćen na novi postupak. Žrtve ovog monstuznog djela bile su djevojčice 2005., 2007. i 2008. godište.

Prema ranijim navodima iz optužnice, Dragan B. je bio ljubavnik njihove majke M. J. (40), protiv koje je razdvojen postupak zbog sumnje da je pred kćerkama imala seksualne odnose s optuženim.

Osim na zatvorsku kaznu, optuženom je ranije  izrečena i zabrana približavanja i komunikacije sa žrtvama u trajanju od dvije godine.

Tužilaštvo je uoči izricanja presude u ponovljenom postupku izmijenilo optužnicu i odustalo od gonjenja Dragana B. za seksualno zlostavljanje i četvrte, najmlađe sestre, koja je 2013. godište. Razlog je to što ona istražiocima i psiholozima nije mogla dati informacije o krivičnom djelu.

U ostalom dijelu optužnica je ostala neizmenjena pa se on tereti za tri slučaja obljube nad djecom, kao i za zadovoljene polnih strasti pred djetetom. Zbog zaštite žrtava, postupak je bio zatvoren za javnost.

Okružni sud u Banjoj Luci prvi put je osudio Dragana B. na 19 godina zatvora, ali je presudu ukinuo Vrhovni sud RS-a i postupak vratio na novo suđenje.

U optužnici se kako saznajemo, između ostalog, navodi da je optuženi u periodu od marta 2019. godine do februara 2020. godine u kući gdje su  djevojčice živjele sa majkom, u jednom selu kod Laktaša, kao i u svojoj porodičnoj kući, u više navrata počinio obljubu nad sestrama.

U optužnici se dodaje i da je bio u emotivnoj vezi sa njihovom majkom M. J. (40) i "navodno joj pomagao u poljoprivrednim radovima, te svakodnevno boravio u njihovoj kući u vrijeme dok je bio odsutan otac maloljetne djece".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.