open-navfaktor-logo
search
Šta to zna
Vučić: Situacija u BiH će biti mnogo ozbiljnija i teža nakon 12. jula
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na današnjoj  press konferenciji nije želio govoriti o Bosni i Hercegovini, osim što je poslao tajanstvenu poruku.  
06.07.2023. u 13:42
get url
text

VEZANI TEKST - Žestoke poruke britanske zastupnice: Moramo zaštititi BiH, Dodik je opasan, mir na Balkanu je ugrožen, SPC švercuje oružje...

- Nisam želio da govorim o RS i BiH. Vjerujem da će situacija poslije 12. i 13. jula tamo biti mnogo ozbiljnija, mnogo teža – kazao je Vučić.

Zatim se osvrnuo na izjave britanske zastupnice Alicie Kearns koja je u utorak optužila Srpsku pravoslavnu crkvu da švercuje oružje na Kosovu. Vučić se malo pogubio, pa najavio provođenje istrage protiv Kearns?!

- Ona je poznata po svom antisrpskom djelovanju. Ne brini, gospođo, mi već sprovodimo istragu protiv tebe, da vidimo zašto to radite, ako vlada Velike Britanije ne reaguje, mi smo primorani - izjavio je Vučić na današnjoj press konferenciji u Beogradu.

Dodao je da će tražiti razgovor sa šefom NATO-a Jensom Stoltenbergom, a nakon toga i hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) zbog situacije na Kosovu.

Podsjetimo, Kearns je izjavila da je SPC uključen u šverc oružja na Kosovo.

- Oružje iz Srbije švercuje se kolima hitne pomoći i onda istovara u pravoslavne crkve. Zato je sigurnosna slika tako surova. U Vladi su svjesni, sa vojnicima koji su se tek vratili sa služenja u KFOR-u, da se oružje švercuje preko granice u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći.

Kada naše trupe pokušaju da dobiju dozvolu da odu po njih, dozvole traju predugo. Do trenutka kada se nabavi dozvola, gle iznenađenja, hitna pomoć se pojavi u crkvi i ponovo izvadi oružje - rekla je Kearns u utorak.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.