open-navfaktor-logo
search
Ruska plaćenička grupa
Wagner registrovan u Bjelorusiji kao obrazovna organizacija
Ruska plaćenička grupa Wagner registrovana je kao "obrazovna organizacija" u okrugu Asipovichy u istočnom bjeloruskom regionu Mahilyou.
16.08.2023. u 22:12
get url
text

VEZANI TEKST - Poljska prebacuje vojnike na istok zemlje zbog prisustva Wagnera u Bjlelorusiji, građani uz granicu strahuju od rata

Prema web stranici Jedinstvenog državnog registra kompanija i individualnih preduzetnika Bjelorusije, Wagner je zvanično registrovan 4. augusta kao društvo s ograničenom odgovornošću koje se bavi "obrazovnim aktivnostima" sa sjedištem u Tselu. Vjeruje se da je to selo mjesto gdje su se vojnici sa četom Jevgenija Prigožina smjestili nakon što je Wagner prekinuo pobunu u Rusiji 23-24. juna, piše Radio Slobodna Evropa.

Prošlog mjeseca, vlasti u oblasti Mahilyu registrovale su kompaniju Concord Management and Consulting, čije su aktivnosti vezane za upravljanje nekretninama, a koja je u vlasništvu kompanije sa istim imenom kao i druga u vlasništvu Prigožina, Wagnerovog osnivača i vođe.

Dvije sedmice ranije, RSE je dobio slike od službe Planet Labs na kojima se vidi kako se utvrde aktivno grade u blizini Wagnerovog šatorskog kampa u Tselu.

Prethodne slike iz Planet Labs-a pokazale su sve veći broj opreme, kamiona i drugih vrsta vozila koji pristižu u Tsel. Prošlog mjeseca, Prigožin se pojavio u Bjelorusiji na snimku u kojem pozdravlja svoje borce i kaže da će pomoći da se vojska zemlje pretvori u drugu najbolju na svijetu.

Sudbina Prigožina i njegovih trupa nejasna je od pobune, najveće prijetnje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu od kako je na vlasti-23 godine.

Autoritarni vladar Bjelorusije i Putinov bliski saveznik, Aleksandar Lukašenka, bio je uključen u pregovore o okončanju pobune tako što se dogovorio s Prigožinom i Putinom da ugosti Wagnerove trupe i Prigožina u Bjelorusiji.

VEZANI TEKST - Wagner najavljuje da će Rusija uskoro imati novog predsjednika

Prigožin je od tada primećen u Rusiji i za njega se sumnja da se kretao između dvije zemlje.

Nekoliko dana nakon Lukašenkove izjave, u Celu je počeo da se pojavljuje šatorski kamp.

Wagnerove trupe odigrale su ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pomažući pri zauzimanju glavnih dijelova grada Bakhmuta nakon skoro 10 mjeseci intenzivnih borbi. Prigožin je rekao da je izgubio 20.000 ljudi tokom operacije Bakhmut.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.