open-navfaktor-logo
search
Izdate preporuke
WHO: Čovječanstvo je platilo visoku cijenu pandemije, ali moglo bi biti i gore
Regionalni ured Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Evropu objavio je konačni izvještaj Panevropske komisije za zdravlje i održivi razvoj u kojem je predstavljeno sedam preporuka za 53 države članice u borbi protiv pandemije koronavirusa.
10.09.2021. u 10:43
get url
text

U izvještaju pod nazivom "COVID-19 pandemija: Šta smo naučili - Nova strategija za zdravlje i razvoj", autori navode kako se ne mogu prihvatiti posljedice "naših propusta tokom pandemije koronavirusa, bez pokušaja identifikacije i rješavanja uzroka".

Hans Henri Kluge, regionalni direktor WHO-a za Evropu, izjavio je na današnjoj virtualnoj konferenciji da je čovječanstvo platilo visoku cijenu pandemije koronavirusa, ali je upozorio da će cijena biti još viša ukoliko ne naučimo iz svojih grešaka.

- Ovaj izvještaj je prilika da naučimo iz prošlosti, prilika da je ne ponovimo. Zemljama članicama WHO-a u Evropi, međunarodnim organizacijama i civilnom društvu, poručit ću da pokažu političku hrabrost i da zdravstvo stave na vrh međunarodne agende - kazao je Kluge.

Mario Monti, predsjednik Panevropske komisije za zdravlje i održivi razvoj, izjavio je kako buduće generacije zaslužuju bolji, održiviji svijet, gdje napredak ne ide na štetu zdravlja pojedinaca i planete.

Monti je u nastavku izlaganja predstavio preporuke komisije državama članicama, a jedna od glavnih je da se usvoji politika "One Health", koja prepoznaje međusobnu povezanost zdravlja ljudi, životinja i okoliša. Pozvao je evropske države da riješe duboko ukorijenjene zdravstvene, socijalne, ekonomske i rodne nejednakosti pogoršane pandemijom.

Treća preporuka je da države članice podrže inovacije za bolje sprovođenje politike "One Health" u cilju bolje saradnje između javnog i državnog sektora.

- Pandemija je jasno pokazala manjkavost postojećeg modela, gdje najveći rizik snosi javni sektor, dok većina prihoda ide privatnim kompanijama - naveli su iz komisije.

Komisija poziva države članice WHO-a u Evropi da investiraju u inovacije, prikupljanje i razmjenu podataka te u jake nacionalne zdravstvene sisteme. Sljedeća preporuka je da se stvori pogodno okruženje za promociju i ulaganje u zdravstvo, kao i da se poboljša upravljanje zdravstvom na globalnom nivou.

- Komisija poziva na osnivanje Globalnog zdravstvenog odbora pod pokroviteljstvom G20, te na razvoj Ugovora o globalnoj pandemiji i Globalne politike o vakcinama protiv pandemije - navodi se u izvještaju.

Na kraju, komisija poziva na osnivanje Panevropske mreže za kontrolu bolesti i Panevropskog vijeća za prijetnje zdravlju, uz ulaganje u platforme za razmjenu podataka u cijelom regionu.

- Potrebno je uložiti ogroman posao kako bi se teške lekcije naučene u regionu u posljednjih 20 mjeseci pretočile u djelo. Dogovorena opredjeljenja vlada da se promijene od suštinskog su značaja za to da ovaj region i svijet postanu zaista otporni i riješe nejednakosti i neuspjehe - navodi se u izvještaju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.