open-navfaktor-logo
search
Epidemiološki izvještaj
WHO pažljivo prati novu varijantu korone, zasad zabilježena u Izraelu, Danskoj i SAD-u
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i američke zdravstvene institucije saopćile su danas da pažljivo prate novi soj virusa Covid-19, iako su "još nepoznate moguće posljedice brojnih mutacija BA.2.86".
18.08.2023. u 11:19
get url
text

- WHO je odlučio svrstati novu varijantu u grupu varijanti pod nadzorom, zbog vrlo velikog broja (više od 30) mutacija šiljastog gena koji nosi - navodi organizacija u epidemiološkom izvještaju o pandemiji Covid-19 objavljenom u petak ujutru. 

Zbog šiljastog proteina virus izgleda kao da ima bodlje, što SARS-Cov-2 omogućuje da uđe u ćelije domaćina. Novi soj je zasad pronađena samo u Izraelu, Danskoj i u SAD-u.

- Moguće posljedice mutacija BA.2.86 zasad nisu poznate i predmet su temeljite analize - navodi WHO još jednom upozoravajući da je važno i dalje pratiti, sekvencirati i obavještavati nadležne vlasti kako bi se dobila tačna i cjelovita slika o pandemiji Covida-19.

Do 13. augusta 2023. godine, u svijetu je prijavljeno više od 769 miliona potvrđenih slučajeva Covid-19 i više od 6,9 miliona umrlih. Stvarni broj zaraženih i umrlih smatra se mnogo većim jer su mnogi slučajevi ostali neprijavljeni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.