open-navfaktor-logo
search
Zračni napadi
Za genocid optuženi Izrael u Pojasu Gaze ubio još dva novinara i njihove porodice
Vladin ured za medije u Gazi saopćio je u petak da su još dva palestinska novinara ubijena u zračnim napadima vojske za genocid optuženog Izraela u centralnom dijelu Pojasa Gaze.
23.02.2024. u 21:28
get url
text

U saopćenju se navodi da je broj ubijenih novinara u Pojasu Gaze od 7. oktobra povećan na 132, nakon smrti Mohammada Yaghija i Musaba Abu Zaida.

Obojica novinara, zajedno sa članovima porodica, ubijeni su u izraelskim zračnim napadima na njihove domove u izbjegličkom kampu Nuseirat.

U napadima za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je više od 29.500 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

U prekograničnom napadu Hamasa poginulo je oko 1.200 ljudi, a izraelske odbrambene snage saopštile su da je do sada ubijeno 576 njihovih vojnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.