open-navfaktor-logo
search
Infrastruktura
Za izgradnju puteva prema Igmanu i Bjelašnici 2,4 miliona KM
U 2019. godini je izrađen projekt kružnog toka na Gornjoj grkarici, projekt sanacije saobraćajnice od Gornje grkarice do kružnog toka na Babinu dolu, te projekt sanacije puta od Bijelih voda preko Šabića do mosta na Rakitnici
10.09.2019. u 13:09
get url
text

Izgradnja, odnosno poboljšanje putne infrastrukture od velike je važnosti za snažniji turistički zamah olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana. U tom smislu značajan je projekt sanacije regionalnog puta (R960) Gornja grkarica - Sinanovići u dužini 22.600 metra koji povezuje olimpijske planine Igman i Bjelašnicu sa Šabićima i Sinanovićima, a preko Visočice i sa Glavatičevom u općini Konjic.

U ovoj godini za te svrhe bit će uloženo oko 2,4 miliona maraka. Kako kažu u Općini Trnovo, ovaj projekat je od izuzetnog značaja sa strateškog i ekonomskog aspekta.

Na glavnu saobraćajnicu su vezani lokalni putevi koji povezuju sela Pervize, Ozimine, Žiliće, Podvornice, Bobovicu, Umoljane, Elezoviće, Rakitnicu, Lukavac, Brda i Milišiće, te čuveni Lukomir na teritoriji općine Konjic. Igman, Bjelašnica, kanjon Rakitnice i Visočica su izuzetno bitni resursi za razvoj svih vidova turizma, a ova saobraćajnica ih povezuje.

Upravo kako bi zbog značaja ove putne komunikacije bili poboljšani elementi puta, te izvršena zamjena postojeće kolovozne konstrukcije, riješeno pitanje odvodnje i poboljšan sigurnosni aspekt, Općina Trnovo i Direkcija za puteve Kantona Sarajevo su zajednički pristupili izradi projektne dokumentacije za sanaciju navedenog puta. Sredstva su uz Općinu Trnovo i Direkciju za puteve, izdvojilo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

U 2019. godini je izrađen projekt kružnog toka na Gornjoj grkarici, projekt sanacije saobraćajnice od Gornje grkarice do kružnog toka na Babinu dolu, te projekt sanacije puta od Bijelih voda preko Šabića do mosta na Rakitnici. Do kraja godine planiran je završetak projekta dionice puta od Prokrese do Pandurice.

Također, na osnovu izrađene projektne dokumentacije provedene su tenderske procedure i izabrani izvođači radova na izgradnji pojedinih dionica. Tako projekt Gornja grkarica – ulaz u Babin do, koji finansiraju Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, Direkcija za puteve i Općina Trnovo, realizira predzeće Orman - Kiseljak, uz nadzor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. 

Projekt puta Bijele vode – Šakote koje, također, finansira Ministarstvo saobraćaja KS, Direkcija za puteve i Općina Trnovo izvode firme Orman, Grakop, i MGBH - Ilidža, uz nadzor Zavod za izgradnju KS i Arting BH.

Na putu od Šabića do ispod Kramara radi firma AGI Konjic, uz nadzor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo, dok je finansijer projekta Direkcija za puteve, saopćeno je iz Centra za promociju olimpijskih planina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.