open-navfaktor-logo
search
Vanberzansko tržište
Za koliko novca je sarajevski Robot kupio hotel u koji želi uložiti 40 miliona KM
Sarajevska kompanija Robot službeno je preuzela većinski udio u preduzeću Banja Kiseljak u sklopu koje se nalazi hotel Dalmacija.
27.06.2023. u 08:01
get url
text

VEZANI TEKST - Trgovački lanac iz Sarajeva kupio hotel Dalmacija u Kiseljaku

Na vanberzanskom tržištu Sarajevske berze obavljena je transakcija dionicama ove kompanije u vrijednosti od 1,6 miliona KM. Time je Robot postao vlasnik 87 posto dionica Banje Kiseljak, izvještava BiznisInfo.ba.

Robot u projekat realizacije hotela ide s Općinom Kiseljak kao s partnerom. U uredu načelnika Općine Kiseljak upriličen je sastanak sa Saimom Hodžić, direktoricom Robot general trading CO d.o.o.

- Ciljevi i namjere pokretanja obnove hotela koji dugi niz godina stoji zaključan i uz koji se vežu trakavice usmjereni su na modernizaciju hotela, rast i razvoj s naglaskom na banjsko lječilište, koje uz mineralnu vodu Kiseljak čini prepoznatljivim u svijetu. Osim banjskog lječilišta cilj je razviti ugostiteljsko-turistički dio - saopćeno je iz Općine Kiseljak nakon sastanka.

Načelnik Mladen Mišurić Ramljak, zahvalio se poduzeću Robot, odnosno Saimi Hodžić i njenom bratu Selveru Oruču što su u Općini Kiseljak vidjeli ozbiljnog partnera, koji pruža podršku investitorima da ulažu na području općine.

Istaknuo je i zahvalu svojim saradnicima, Nikoli Grubešiću, Mladenu Mitroviću, Dragomiru Lučići i Emini Ahmić koji su vodili cijeli postupak.

- Sam postupak bio je mukotrpan, kupljene su i dionice od četiri velika dioničara, izuzetno je bilo teško proći kroz cijeli proces i sigurno bi odustali da nismo imali podršku, odnosno otvorena vrata Općine Kiseljak, načelnika, i najvažnije ljudsku, moralnu i ekonomsku sigurnost – istaknula je Hodžić.

Saima Hodžić i njen brat Selver Oruč, kiseljačani su čije poduzeće uspješno posluje trideset godina, vlasnici većinskog paketa dionica Banja Kiseljak-Hotel Dalmacija, a Općina Kiseljak raspolaže zemljištem oko samog kompleksa, stoga su neizostavni partneri u ovoj priči.

Riječ je o velikoj investiciji vrijednoj 40 miliona KM i zapošljavanja velikog broja ljudi. Priprema hotela za obnovu i radovi polako kreću narednih dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.