open-navfaktor-logo
search
Amandmani na Budžet
Za "mobilnost umjetnika" iz Garancijskog fonda Razvojne banke uzeto 100.000 KM
Pojedini amandmani usvojeni na Budžet Federacije BiH za ovu godinu mogli bi se svrstati u rubriku "vjerovali ili ne".
20.02.2023. u 09:52
get url
text

Jedan od njih je amandman kojim se od Garancijskog fonda Razvojne banke uzima 100.000 KM i prebacuje za "podršku mobilnosti umjetnika", a preko Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Prijevoz i prenoćište 

- Umjetnici iz svih oblasti često imaju problem pokriti tehničke troškove svog rada kao što su troškovi prijevoza ili prenoćišta kada su na putu. Ovaj problem otežava mobilnost umjetnika po Bosni i Hercegovini te stoga manja mjesta često bivaju uskraćena za kvalitetan kulturni program zbog manjka vlastitog kapaciteta i nespremnosti umjetnika iz drugh sredina da investiraju dodatna sredstva za transport - navodi se u obrazloženju i dodaje:

- Osiguravanjem novca umjetnicima koji bi mogli iskoristiti refundaciju svojih troškova prijevoza i prenoćišta, stimulisalo bi se njihovo putovanje po cijeloj Bosni i Hercegovini, razvijanje saradnje sa kulturnim institucijama i kolegama, kolegicama iz drugih krajeva, te bi se poboljšala kulturna scena u manjim sredinama.

Tu je i amandman kojim se uzima novac od popisa poljoprivrede koji je trebalo da bude urađen nakon 63 godine u FBiH i koji je u izvještajima o napretku Evropske komisije označen kao prioritet radi dobijanja kompletnog registra farmi.

Preusmjeravanje novca pravdano je i poskupljenjem goriva.

Riječ je o preusmjeravanju ukupno 256.058 KM.

Tako su usluge prijevoza i goriva uvećane za Zajedničku službu za 9.000 KM, pa na navedenoj poziciji umjesto 11.000 KM, stoji iznos od 20.000 KM. Kada je riječ o Zastupničkom domu FBiH, izdaci za usluge prijevoza i goriva uvećani su za 8.500 KM, pa će na navedenoj poziciji umjesto 11.500 KM biti 20.000 KM.

Povećane cijene goriva 

U Zajedničkoj službi Parlamenta FBiH, bruto plaće i naknade uvećat će se za 170.308 KM, pa će umjesto 813.440 KM biti izdvojeno 983.748 KM. Naveli su i kako je potrebno povećati broj zaposlenih na 38 ne navodeći koliko ih je sada.

- Budući da je u Zajedničkoj službi Parlamenta FBiH potrebno zaposliti stručne osobe u Odsjeku za finansije, računovodstvo i budžet i lektora u Informacijsko-dokumentacijskom odsjeku uz rješavanje Odsjeka interne revizije, čime će u Zajedničkoj službi biti ukupno 38 zaposlenika, potrebno je osigurati dodatna sredstva za ove namjene. Povećanje je potrebno odobriti i zbog povećane cijene goriva - stoji u obrazloženju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.