open-navfaktor-logo
search
Ubistvo u Trebinju
"Zagrlio ga i zario mu nož u vrat": Tužilac za Milišića traži veću kaznu, odbrana novo suđenje
U Vrhovnom sudu RS-a danas je održano žalbeno ročište Spasi Milišiću (32) kojeg je Okružni sud u Trebinju u ponovljenom postupku osudio na 15 godina zatvora za ubistvo sugrađanina Nemanje Šupljeglava (29).
29.09.2020. u 15:03
get url
text

Milišić je u januaru ove godine osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 16 godina, a osim 15 godina za ubistvo, u kazni je objedinjena i presuda za nanošenje teških tjelesnih povreda Peri Miloševiću, te krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja.

Tužiteljica Svjetlana Brković je u obrazloženju žalbe navela da 15 godina za ubistvo Šupljeglava jeste visoka kazna, ali da postoje "izrazito otežavajuće okolnosti".

- To su velika lakoća prilikom izvršenja, bizaran povod, te način izvršenja. Prijedlog je da se kazna od 15 godina preinači i da se izrekne veća, do 19 godina zatvora - kazala je Brković.

Advokat Veljko Ćivša, branilac optuženog, je istakao da ima "široku lepezu žalbenih osnova".

Ukazao je da je došlo do bitnih povreda postupka, te prava na pravično suđenje i zatražio da se prvostepena presuda ukine, a predmet vrati na novo odlučivanje.

Podsjećamo, Vrhovni sud RS-a je već jednom ukidao presudu Milišiću, kada ga je Okružni sud u Trebinju osudio na 20 godina zatvora, te je predmet vraćen na novi postupak.

Prema navodima optužnice zločin je počinjen 11. februara 2018. godine u trebinjskom kafiću "Merlot", gdje se Milišić sukobio s Šupljeglavom i Miloševićem. Otišao je kući po nož i vratio se, "potajno prišao i zagrlio Šupljeglava", a zatim ga ubo u vrat. Naknadnim pretresom je kod njega pronađena i puška "M48", s pet metaka.

Branilac optuženog je na ročištu pred Vrhovnim sudom RS-a ukazao na izjave nekih svjedoka da navodno "nije bilo grljenja" oštećenog, a posebno se osvrnuo na stanje Milišića u trenutku počinjenja djela, tvdeći da mu se Šupljeglav miješao u vezu sa djevojkom, te mu rekao "gdje ti je mala, ko ti sada j*** malu" .

- Upravo su ove riječi bile okidač. Vještak je utvrdio da se optuženi nalazio u stanju visokog gnjeva, te da mu je u trenutku počinjenja djela bila bitno smanjena uračunljivost - kazao je advokat Ćivša.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.