open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Zaimović najavio apelaciju Ustavnom sudu zbog današnje sjednice Zastupničkog doma FBiH
Predsjednik Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirsad Zaimović najavio je apelaciju Ustavnom sudu FBiH zbog događanja na današnjoj sjednici, ovlaštenja dopredsjedavajućeg Mladena Boškovića...
22.01.2024. u 16:17
get url
text

VEZANI TEKST - Opozicija upozorava: Vlast počela zaključcima rješavati stvari i time derogirala Poslovnik

- Poznat je stav SDA o današnjoj sjednici i posljedicama. Ovlaštenje koje ima dopredsjedavajući nije u skladu sa Poslovnikom i veoma je sporno, najavljujemo apelaciju Ustavnom sudu FBiH, mora se znati ko nosi odgvornost za situaciju koja može uslijediti - upozorio je Zaimović.

Na sjednici je parlamentarna većina usvojila zaključak kojim se odobrava predsjedavanje Boškoviću sjednicom.

U zaključku stoji da ovlaštenje dato od predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH ima poslovnički osnov jer Poslovnik ne može predvidjeti sve subjektivne i objektivne okolnosti koje mogu nastati tokom rada Doma. Stoga zdravstveni problemi predstavljaju opravdan razlog da dopredsjedavajući kojem je dato ovlaštenje predsjedava sjednicom - navodi se u zaključku.

U obrazloženju se dodaje da ako neko pitanje organizacije u rada Doma nije uređeno Poslovnikom, uređuje se zaključkom Zastupničkog doma.

Zaključak su potpisale stranke pozicije SDP, NiP, HDZ -HNS, NS, HDZ 1990 i PDA. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.