open-navfaktor-logo
search
Protiv nasilja
Zakazani protesti u Jablanici u znak podrške Enisi Klepo, koju je brutalno pretukao vlasnik hotela
U Jablanici će u srijedu biti održani mirni protesti u znak podrške Enisi Klepo, koju je pretukao vlasnik hotela u kojem je radila.
06.08.2023. u 16:19
get url
text

VEZANI TEKST - Enisa Klepo, radnica koju je pretukao poslodavac: Udarao me u glavu šakama

Podsjećamo, Enisu Klepo (28) 1. avgusta brutalno je pretukao vlasnik hotela "Jablanica", Amir Džafić, kada je najavila otkaz i tražila da joj se isplati zarađena plaća za mjesec juli.

- Nasilje izvršeno nad jednom ženom, ugrožavanje radničkih prava, zajedno nas je kao društvo zgrozilo i ujedinilo s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama i zaštite radničkih prava, posebno u Jablanici, gdje nažalost nije prvi put da se krše radnička prava - navode organozatori protesta.

Protest organizira Udruženje žena "Nere" u saradnji sa Udruženjem žena "Most" Jablanica, Udruženjem "Dignitet" Mostar, Udruženjem "Inicijativa građanki i građana" Mostar, Udruženjem žena "Univerzum" Mostar i Udruženjem "Ja bih u EU" iz Sarajeva.

- Naši ciljevi su jasni - želimo zaustaviti nasilje nad ženama, pružiti podršku onima koji su pretrpjeli nasilje i istaknuti nužnost borbe protiv nasilja kao ozbiljnog problema u našem društvu i pokrenuti sankcije za poslodavce koji ne poštuju radnička prava. Kroz mirne protest, želimo osnažiti glasove žrtava i poslati snažnu poruku da nasilje nad ženom ne može proći nekažnjeno - navode se u saopćenju.

Planirano okupljanje u ulici Doljanka u 18 sati, 9. avgusta, a zatim će kolona ići ulicom Komuna Vejle, zatim Zlatnih ljiljana i Nikole Bojanovića do ulice Omladinsko šetalište.

- Mirnim protestima u Jablanici želimo poslati poruku podrške sugrađanski Enisi Klepo, ženi žrtvi nasilja, ali i da ćemo kao nevladnin sektor pratiti razvoj ovog slučaja i da nećemo stati dok se nasilje nad ženom, nezaštuićenom radnicom, ne kazni - poručili su organizatori.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.